MEOSZ: A fogyatékosok ügye nem segélyezési probléma

Nem tetszik a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének az újonnan kialakított szociális kormányzati struktúra, mondván: az új rendszer szembeállíthatja a rászorulókat az úgynevezett teherhordozó családokkal.

Aggályosnak tartja az újonnan kialakított szociálpolitikai kormányzati struktúrát a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Bíznak abban, hogy a szociális és felzárkóztatási államtitkárság létrehozása több odafigyelést eredményez majd fogyatékos emberek ügye iránt.

Remélik, a család- és ifjúságpolitikai államtitkárságtól való elkülönítésének nem az a célja, hogy a fogyatékossággal élőket a társadalom terheiként, rászorultjaiként bemutatva szembeállítsa a „teherhordozó” családokkal - írja lapunkhoz eljuttatott közleményben a szervezet vezetője, Hegedűs Lajos. 

Balog Zoltán miniszter a Lánchíd Rádiónak adott hétfői interjújában úgy fogalmazott: a szociálpolitikának különbséget kell tennie a „problémás” családok és a terheket hordó családok között, ezért az új kormányban külön államtitkárság foglalkozik majd a rászorulókkal, köztük a fogyatékossággal élőkkel, és külön államtitkárság segíti a „teherhordozó” családokat.

Az érdekképviselő szerint a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek egy jelentős része keményen dolgozik, maga is teherhordozó, mások több évtizedes munka és járulékfizetés után váltak fogyatékossá, rokkantak meg, mindannyiuknak tisztelet jár.

Ahogy azoknak és családjaiknak is, akik fogyatékossággal születtek vagy életük korai szakaszában váltak azzá, mert a mindennapi boldogulásuk rendkívüli erőfeszítéseket igényel. Ma Magyarországon a fogyatékosság és a rokkantság a legtöbb esetben egyenlő a szegénységgel és az elszigeteltséggel, a fogyatékos emberek ma is viselik az évtizedeken át elhibázott oktatás-, egészségügyi- és szociálpolitikai kormányzati intézkedések terheit.

Hozátette: a MEOSZ bízik abban, hogy az emberi erőforrások minisztere a most kezdődő ciklusban minden tőle telhetőt meg fog tenni azon közös cél érdekében, hogy a fogyatékos emberek közül minél többen lehessenek hasznos tagjai, „teherhordozói” a társadalomnak. Ez sokaknak ma még azért nem adatik meg, mert hiányzik az az akadálymentes, befogadó társadalmi környezet és szemlélet, amely lehetővé tenné, hogy másokhoz hasonlóan tanulhassanak, dolgozhassanak és családot alapíthassanak.

A testület hétvégi ülésén elhangzott: a fogyatékos emberek ügye emberi jogi kérdés és nem jótékonykodás vagy segélyügy. Ennek szellemiségében, a MEOSZ minden olyan kérdésben partnere kíván lenni a kormányzatnak a jövőben is, amely elősegíti a fogyatékossággal élők életlehetőségeinek javulását, és azt, hogy másokkal egyenrangú polgárokként teljes értékű, önálló életet élhessenek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.