Csak a jog akadályozza a mentőket

Már az is előrelépés, hogy ha az orvos úgy dönt, hogy a beteg életveszélyben van, akkor a mentőhelikopter leszállhat a szegedi klinikai központ sürgősségi osztálya mellett kialakított tornyon. Eddig ugyanis az összes beteget le kellett tennie a helikopternek a szegedi repülőtéren, ahonnan mentővel vitték tovább a klinikára.

Ez mintegy negyedóra pluszidőt jelentett – egy életveszélyben lévő embernek pedig az élete múlhat ezen. Devecz Miklós, az egyetem új kancellárja fölvette a kapcsolatot a Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetőjével, aki szerint életveszély esetén használható a leszállótorony, általános betegszállítási célra azonban majd csak akkor, ha megkapták az üzembentartási engedélyt is.

A helikopter a betegek egy részét csak a reptérig viszi
A helikopter a betegek egy részét csak a reptérig viszi
Donka Ferenc / MTI

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Népszabadságnak elmondta: az új klinika építése óta jelentős összegbe került, hogy a menet közben változó jogszabályoknak megfelelően többször, több részt át kellett terveztetni. Például a tálca alakú helikopterfogadó toronynak korábban elegendő volt 17 méter átmérő – ezt az építkezés ideje alatt 20 méterre emelték. A változást természetesen végrehajtották, de többletidőbe és -költségbe került.

A leszállóhely folyamatos működéséhez kétféle engedélyre van szükség: egy használatbavételire, amelyet megkaptak 2014. szeptember 6-án, valamint egy üzembentartási engedélyre. Ez utóbbinak a jogszabályi feltételei változtak meg tavaly október 28-án – a hazai szabályozást az európai unióshoz igazították. Laikus számára nehezen értelmezhető, hogy miért van szükség speciális őrzőszemélyzetre a leszállótoronynál, amikor a mentőhelikopter az árokpartról is fel tud szállni.

Az egyetem vezetői elfogadták, hogy ez a szabály: különleges speciális tűzoltó berendezéseket és hozzájuk kiképzett őrszemélyzetet ír elő az új szabály. Ez nemcsak mintegy 10 millió forintnyi további beruházási többletet jelent, hanem később jelentős üzemeltetési költséget is. Az egyetem tesz egy kísérletet, hogy a jogalkotás miatt előre nem látható, ezért nem is tervezhető pluszköltségekre kaphatnak-e kormányzati támogatást.

A végeredménytől függetlenül mindent megtesznek azért, hogy mielőbb minden beteggel leszállhasson a helikopter a sürgősségi osztály mellett. Még így is további hónapokba kerül, mire minden előírást teljesíteni tudnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.