Mentelmi jogot érinthet a Welsz-botrány

Bár az akták még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozóinál vannak, a döntés már megszületett: a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja a költségvetési csalás és pénzmosás gyanújával még 2014 augusztusában elrendelt nyomozást a 2014 márciusában rejtélyes körülmények között elhunyt Welsz Tamás hagyatékával összefüggésben – tudta meg a Népszabadság.
Órákkal a halála előtt Welsz egy teherautónyi dokumentumot adott át a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak, amelyeket azóta a NAV szortírozott. Információink szerint „minden gyanú felett álló tisztességes vállalkozókként ismert üzletemberek", ismert alvilági alakok eltitkolt és nagyrészt külföldön tisztára mosott jövedelmeit leleplező bizonyítékok kerülhettek ekkor a hatóságok kezei közé.

Máig nem tudni, hogy Welsz miért adta ki ügyfeleit, majd közvetlen ezután miért mérgezte meg magát. Csak sejteni lehet, okkal tarthatott attól, hogy a Simon Gábor, az MSZP eltitkolt külföldi bankszámláin ismeretlen eredetű eurószázezreket tartó volt elnökhelyettese ügyében folyó nyomozás őt is eléri. Végül is a Magnet Bankban egy Simon nevére kiállított bissau-guineai útlevéllel nyitott számla kapcsán képbe került a nyomozók előtt.

Persze egyelőre arról sem tudni semmit, hogy a Legfőbb Ügyészség miért döntött másfél évvel a nyomozás elrendelése után úgy, hogy az ügyet ügyészi nyomozásba vonja (a törvény alapján bármely bűnügyben dönthet úgy az ügyészség, hogy nem a rendőrséggel vagy a NAV-val nyomoztat, hanem maga nyomoz).

Ami biztosan kijelenthető, hogy a nyomozóhatóság-váltás hónapokkal nyújthatja el a nyomozást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.