Cserélik az OEP és az OMSZ főigazgatóját

Néhány hét alatt az egészségügyi szakállamtitkársághoz tartozó háttérintézmények többségénél lecserélik a vezetőket.

Januárra új csapata lehet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak. A Népszabadság információi szerint az államtitkárság felügyelete alá tartozó több háttérintézmény – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Mentőszolgálat, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – élén legkésőbb januárig megtörténhet az új vezetők kinevezése.

Sélleiné Márki Mária
Sélleiné Márki Mária
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Csütörtökön egy belső vezetői értekezleten köszönt el munkatársaitól Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója – tudta meg a Népszabadság. A közgazdász végzettségű szakember 2010 óta vezette a hivatalt. A sajtóban ritkán megszólaló, ám szakmailag sikeresnek tartott vezető első kudarca az volt a hivatal élén, hogy nem sikerült a kórházak eladósodásának gátat vetni, hiába kapott a feladathoz új jogköröket is az egészségbiztosító. Az OEP főigazgatóját a miniszterelnök bízta meg, posztjáról is csak Orbán Viktor kormányfő hívhatja vissza.

Vezetőcsere lesz az Országos Mentőszolgálatnál is. Burány Bélát még Szócska Miklós, a második Orbán kormány egészségügyért felelős államtitkára bízta meg 2013 áprilisában az OMSZ irányításával, miután elődjét, Mártai Istvánt indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmentették tisztségéből. Szócska Miklós akkor azt mondta: a csere egyfajta sebességváltást, gyorsítást jelent a mentőszolgálat fejlesztésében. A gyorsulás elmaradt.

Burány Bélá
Burány Béla
Teknős Miklós / Népszabadság

Sőt, a program körüli zavarokat már az jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2014. tavaszi kampánykörútján már kész tényként jelentette be, hogy addig 22 mentőállomást megépítettek, és további 60-at fölújítottak. Ekkor valójában még egyetlen új sem épült meg, és mindössze 13 felújítása történt meg. A Népszabadság néhány napja számolt be arról, hogy az uniós program keretében zajló összesen 15 milliárdos fejlesztésekkel, noha azokat október 31-ig be kellett volna fejezni, az OMSZ máig nem készült el.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatói posztja azért ürült meg, mert Ónodi-Szűcs Zoltánt onnan nevezték ki államtitkárnak. Oda ezért keresnek vezetőt. 

Cikkünkre reagált az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ezt itt olvashatják

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.