galéria megtekintése

Menekültügy: sertéspestissel riogatnak Mórahalmon

5 komment


Tanács István

Gazdafórumot tartottak kedden Mórahalmon. Országos agrárvezetők olyan károkkal riogattak, amelyek még nincsenek, de lehetnének.

Egységes nyilatkozatban kérik Csongrád megye migránsok sújtotta településeinek polgármesterei, hogy a kormány dolgozzon ki módszereket az illegális bevándorlók okozta károk felmérésére, és a károk enyhítésére – ezzel kezdte tegnap a mórahalmi gazdafórumot Nógrádi Zoltán, a kisváros polgármestere.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A fórumot a Nemzeti Agrárkamara Csongrád megyei szervezete hívta össze, azzal a céllal, hogy a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) meghallgassa a károsultak panaszát az illegális bevándorlók által okozott károkról. Előzőleg mi is kerültünk egyet a határ közvetlen közelében, hogy megszemléljük a károkat, de egyetlen károsulttal sem sikerült találkoznunk. A határnak az a szakasza, ahol a legtöbb migráns bejön az országba, erdős, bokros terület. Még rozsot is keveset láttunk, az sem volt letaposva. Az eldobált ruhákból, ásványvizes palackokból és egyéb szemétből úgy láttuk, a migránsok az úton jöttek, talán mert ott nem ment a gatyájukba a toklász.

 

Egyetlen gazdát tudtunk szóra bírni, aki fölöslegesnek ítélte a drótkerítést, mert szerinte sokba kerül, és úgyis átvágják a vándorlók. Szerinte a kormány más, súlyosabb problémákról próbálja elterelni figyelmet – például arról, hogy ő, több más gazdával egyetemben nem kapja meg a föld alapú támogatást, mert 1,8 százalékkal nagyobb területre igényelte, mint amekkora földje van.

Lukács János dandártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány arról beszélt, milyen nagy mértékben nőtt az illegális határátlépők száma: 2010-ben még csak 1771-et regisztráltak, 2014-ben 35 ezer 439-et, 2015 első félévben pedig már 55 ezer 866-ot. A Csongrád megyei rendőrök más megyéből kaptak erősítést, megoldották a plusz feladatokat. Nem tudott nagy kárszámot és értéket mondani: a migránsok összesen 8 gépkocsit vettek el önkényesen. A 8 közül 7-ben a tulajdonosai benne hagyták a slusszkulcsot. Ezek végül megkerültek, a migránsok addig hajtották őket, míg ki nem fogyott belőlük a benzin. Összesen 8 kárbejelentés érkezett: négy esetben a migránsok megrongáltak valamit, további négy esetben pedig letaposták a vetést. A főkapitány elismerte: az ilyen bűncselekmények esetében magas lehet a látencia.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: a műszaki határzár az első lépés afelé, hogy a menekültek rongálása által okozott károkat meg tudják előzni. Fölhívta a figyelmet néhány olyan kárra, amely még nincs, de már lehetne. (Előzőleg a rendőrkapitány is említette, hogy a lakosság az ebolától félt, de nem találtak fertőzöttet a migránsok között.) Az államtitkár szerint a menekültekkel bejuthatna a száj- és körömfájás és az afrikai sertéspestis, mivel a hatóságok által nem vizsgált élelmiszert hoznak be az országba. A Szerbiából a zöldhatáron át törvénysértő módon behurcolt gyümölcsökkel bekerülhet hazánkba a földközi-tengeri gyümölcslégy, a pettyes- vagy foltosszárnyú muslica, sőt, a paradicsom-levélfoltosság vírusa is.

Jakab István, a Magosz elnöke elmondta: a műszaki határzár hamarosan épülni kezd, egyszerre több ponton, és nem lesz könnyű átvágni, mint ahogyan attól sokan tartanak.

Ezek után felkérték a gazdákat, hogy mondják el panaszaikat, ám ezek kevésbé konkrétak voltak. Fackelmann István kiegészítette az államtitkárt, hogy a migránsok a GMO-szennyezést is behurcolhatják a zöldhatáron. Egy hölgy arra figyelmeztetett, hogy a migránsok éjjel járnak, és az erdőben megzavarják az őzek párosodását, illetve erdőtüzet okozhatnak. Bagi Róbert emlékeztetett azokra a sajtóhírekre, hogy 2 millió migráns tart Magyarország felé. Szép és jó az a kerítés, de mi lesz addig, míg elkészül? – tette fel a kérdést.

Nagy István államtitkár nyugalomra intett. Úgy fogalmazott: ne tegyük a helyzetet még nehezebbé azzal, hogy pánikot keltünk, és riogatunk!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.