Menekültek: Szabadka és Magyarkanizsa rendkívüli helyzet bevezetését kéri

Nem állt le a hét végén a menekülők rohama a magyar–szerb határon. Vasárnap reggelig összesen 752 határsértőt – köztük 117 gyermeket – tartóztattak fel Mórahalom és Ásotthalom körzetében.

Ásotthalom területén 89 főből álló csoportot állítottak meg a rendőrök – ők már nem is Szí­riából, hanem Pakisztánból, Afganisztánból és Bangladesből érkeztek Magyarországra a zöldhatáron keresztül. Az egész országban összesen 1009 személy követett el tiltott határátlépést szombaton. Hat esetben közokirat-hamisítás, egy gyanúsított ellen pedig embercsempészet miatt indult büntetőeljárás – adta hírül az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A Magyar Vöröskeresztet sok bírálat érte, amiért késve kapcsolódott be a segítségnyújtásba. A napokban a röszkei hangárban, az előállító állomáson kezdtek pszichológiai és információs segítségnyújtásba. Ez egyébként általános probléma: a menekültek nem mindig értik sem az eljárást, sem azt, hogyan juthatnának el a számukra kijelölt befogadóállomásra.

Lankadatlanul segíti a migránsokat a szegedi Nagyállomáson a MigSzol csoport. Folytatódik az adománygyűjtés, elsősorban tisztálkodószereket, élelmiszert, vizet, ruhaneműt gyűjtenek. Minden nap változik a helyzet, hol ebből, hol abból van kevés – a csoport tagjai a Facebook-oldalról tájékozódnak, mikor mire van szükség. Kialakult a kapcsolat a más vasútállomásokon – elsősorban Budapesten és Cegléden segítő aktivistákkal.

Több megható történetet is megosztottak az aktivisták – például azt, amikor egy afgán család tagjai elsodródtak egymástól, ám a segítők közreműködésével megtalálták egymást.

Szerbiában, a Belgrád–Szabadka autópályán elgázoltak egy menekültet. Az 56 éves szír férfit egy bolgár gépkocsi ütötte el, testén még egy másik gépkocsi is keresztülhajtott. A férfi a helyszínen életét vesztette.

Szabadka és Magyarkanizsa, a menekültek által elözönlött két határváros önkormányzata a rendkívüli helyzet bevezetését szorgalmazza. A szerb törvények szerint ez a rendkívüli állapot enyhébb változata. Ha bevezetnék, az érintett önkormányzatok a migráció okozta többletköltségeikhez kormánytámogatást kérhetnének. A szerb munkaügyi miniszter szerint azonban erre nincs szükség, mivel a szerb állam egész területén nyugodt a helyzet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.