galéria megtekintése

Védett budapesti házakban bújtatják el a menekülteket

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 27. számában
jelent meg.


Kovács Klára
Népszabadság

Több budapesti házban bújtatnak menekülteket civil aktivisták. A lakásokban nyugodtan alhatnak, összeszedhetik erejüket a hosszú útra induló családok. Munkatársunk elkísért egy menekültcsoportot, gyerekeket és szüleiket a segítőkhöz.

Nem sokkal a szombat esti vihar után egy fehér szoknyás lány jelenik meg az aluljáróban, kisgyermekes családokat keres. Egy török férfi lép hozzá. Ő már tudja, ha a lánnyal tart, a családja biztonságos helyen töltheti az éjszakát. Nem telik el sok idő, többen is csatlakoznak hozzájuk. Hat gyerek és hat felnőtt indul el a pesti éjszakában, táskákat, szatyrokat cipelve. Egy védett házba tartanak. Így nevezik a helyet a vendéglátók.

Útközben néha hátrapillantanak, nem követi-e őket valaki.

Előző hajnalban ugyanis furcsa zajok szűrődtek be a szálláshelyükre. Egy belvárosi ház a cél, egy hely, amelyről senki sem gondolná, hogy oda egyáltalán be lehet menni. A menekültek kísérőjének csengetésére mégis azonnal kinyitják az ajtót. Az embereket gyorsan elnyeli a ráccsal védett bejárat. Egy félhomályos, állott cigarettafüsttel teli lépcsőházban találja magát a menekültcsoport. Mintha nem is a XXI. századi Budapesten, hanem egy gázai óvóhelyen gyalogolnának. Aztán egyszer csak változik a kép, a kopár falakat és a lógó vezetékeket felváltják a padlóra terített szőnyegek, a színes falak, a hatvanas évekre emlékeztető fotelek, a cigarettafüstöt pedig elűzi a frissen főzött lecsó illata.

 

Ági – aki cikkünkben álnéven szerepel –, a hely egyik gazdája fogadja az érkezőket. A gyerekek azonnal megrohanják a kanapé tetején halmokban álló plüssfigurákat, a nők fáradtan leülnek a matracokra, és a felszeletelt almát nézegetik, a férfiak pedig csak állnak. Ők nem hisznek a szemüknek.

Az egész terem olyan, mint egy nagy játszóház, amelynek padlóját matracok borítják, a falak mentén pedig ruhák, cipők, könyvek, játékok és tisztálkodószerek.

– Nemrég alakítottuk át a helyet, korábban baráti társaságok jártak ide. Most vannak köztünk punkok, antifasiszták, szélsőbalosok, liberálisok, de mind egyetértettünk abban, hogy segíteni kell.

Ketten a szombaton este oltalmat talált hat szülő és hat gyerek közül
Ketten a szombaton este oltalmat talált hat szülő és hat gyerek közül
A szerző felvétele

Most mindenképp. Ez a hely magántulajdon, a rendőr csak házkutatási paranccsal jöhet be, ahhoz pedig alapos indok kell – mutatja be a helyet Ági, miközben a másik kezével irányítja a fiatalokat, akik éppen a vacsorához terítenek. – Mi gyakorlatilag az állam válláról vesszük le a terhet azzal, hogy altatjuk és ellátjuk őket. Most főztem kétféle ratatouille-t, az egyik húsos, a másik vegán, a lányok hoztak még babos rizst, hogy legyen választék, de van itt alma, barack, az egyik szekrény pedig tele van édességgel.

Tizenkét teríték kerül az asztalra, de csak kevesen esznek. A török–szír határ közeléből érkezett nyolcéves Meltem a számítógép elé kuporodik le, Tom és Jerryt néz. Kacagásával megtelik a helyiség. Szüleivel és testvérével már az előző éjszakát is itt töltötték. Délelőtt indultak el Ausztria felé, de leszállították őket a vonatról, mondván, a debreceni menekülttáborba kellene menniük. „Új terv kell!” – mondja az apa, és leállítja a rajzfilmet. Az útvonaltervezőt indítja el, a térkép különböző pontjaira rakja a kis sárga emberkét, nézi a tájat, majd a képernyőre mutat: a régi határátkelőn át Hegyeshalom és az osztrák oldalon lévő Miklóshalma között másfél óra a gyalogút. Hamarosan indulnak.

– Nem kérnek segítséget, tudják ők, merre kell menniük, van, aki az embercsempészt várja napok óta, más pedig önállóan indul útnak, mert elfogyott a pénze. A Helsinki Bizottságnál dolgozik egy barátom, ő mondta, hogy nem tiltja a törvény a bújtatást egészen addig, amíg nem kérünk érte pénzt. De ez eszünkbe sem jutott. Civilek vagyunk, mi hordjuk össze az ételt, a kötszereket, a ruhákat és a cipőket is.

Ennek a humanitárius katasztrófának a nyertesei vagyunk. Mi, ennek a helynek a közössége, ezt így érezzük, mert ilyen összetartás, ilyen segítő szellem még sosem volt ezek között a falak között

– mondja Ági, miközben C-vitamint és céklalevet ad egy erősen köhögő nőnek.

Éjfélre elcsendesedik a szoba. A védett házban reggel kilencig maradhatnak a menekültek, utána kezdődik a fertőtlenítés, hogy este az újabb csoportot tiszta mosdó és friss ágynemű fogadja.

Egy napot várni kell
Egy napot várni kell
A szerző felvétele

Meltem másnap délelőtt a Keleti pályaudvar aluljárójában játszik a védett házból hozott babáival. Mégsem vállalták még a gyaloglást, mert az édesanyjának bedagadt a lába. „Kell még egy nap, hogy a feleségem jobban legyen. Remélem, ismét nyugodtan aludhatunk” – mutat a védett ház irányába a férfi.

A fővárosban több védett ház is működik, és az önkéntesek folyamatosan keresik azokat az épületeket, amelyekben kialakíthatók átmeneti szállások.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.