galéria megtekintése

Kínosan ügyelnek, hogy semmi ne derüljön ki a budapesti olimpiáról

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 08. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Eredményt hirdettek több, Budapest olimpiai pályázatával összefüggő közbeszerzési eljárásban. Azaz kormányzati felelős és pályázati anyag még nincs, megbízások már vannak. Ráadásul ezek éppen a 25 millió forintos értékhatár alattiak, minekután nem kellett nyílt versenyt hirdetni.

A Közbeszerzési Értesítő friss kiadásából – egyebek mellett – az is kiderült: a Combinatory Kommunikációs Kft. 24,75 millió forintért alakíthatja ki az olimpiai mozgalomhoz kapcsolódó látogatóközpont szerkezetét, arculatát. Az Egyenlítő blog szúrta ki, hogy

bár a pályázat még nincs kész, a kormány nem nevezett ki projektfelelőst, a Magyar Olimpiai Bizottság már megbízásokat adott az ötkarikás eseménnyel kapcsolatban.

E több területet érintő programok közös ismertetőjegye, hogy díjazásuk épp a 25 millió forintos értékhatár alatt van, így nem kellett nyílt versenyt hirdetnie a kiírónak. Ez az eljárás szépen illeszkedik a Budapest 2024 projekt eddigi históriájába. Elvégre a 480 millió forintért – szintén a verseny mellőzésével – megrendelt megvalósíthatósági tanulmányt sem tették nyilvánossá. Pedig a lapunk birtokában lévő csaknem 1400 oldalas dolgozat az ötkarikás sikerkritériumok között említi a teljes átláthatóságot.

 

Ehhez képest nem csupán a Pricewaterhouse Coopers tanácsadó cég által készített anyagot nem publikálják, de

az első közbeszerzésekre sem írtak ki nyílt versenyt,

mivel darabonként a 25 milliós limit alatt maradtak.

Mindenesetre kapott munkát a Piccanteria Gasztronómiai Szolgáltató Kft. (21,65 millió + 21,8 millió, rendezvényekhez kapcsolódó feladatok), a Poor Consulting Kft. (24,75 millió, kommunikációs feladatok) és a Human Telex Kft. (21,75 millió + 21,81 millió, rendezvényszervezés) is.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke nem olvasta a megvalósíthatósági tanulmányt, de megbízásokat már kiosztottak
Borkai Zsolt, a MOB elnöke nem olvasta a megvalósíthatósági tanulmányt, de megbízásokat már kiosztottak
Földi Imre / Népszabadság

Ez a tempó figyelemre méltó, főként annak tükrében, hogy Borkai Zsolt MOB-elnök néhány napja közölte: „természetesen” nem olvasta a megvalósíthatósági tanulmányt. Ennek ellenére máris

több mint százmillió forintnyi megbízást kiosztottak marketing, PR és kommunikációs feladatokra.

Persze az aligha vitatható, hogy e területen erősíteniük kell a projektgazdáknak, hiszen

a Nézőpont Intézet friss felmérése szerint a válaszadóknak mindössze a 49 százaléka támogatja a budapesti olimpia ötletét.

Ez fölöttébb meglepő annak fényében, hogy az Ipsos februárban még 60 százalékra mérte az igenek arányát. Kérdés, hogy a nyílt verseny nélküli, éppen az értékhatár alatti közbeszerzések, valamint a megvalósíthatósági tanulmány körültekintő elzárása milyen mértékben lesz képes erősíteni a lakosság bizalmát, s igazolni az előkészítők átláthatóság iránti elkötelezettségét.

Kormányközeli aranyérmesek

Kormánypárti politikusokkal jó kapcsolatot ápoló üzletemberek cégei is befutottak a kormány 25 milliárd forintos kommunikációs gigatenderén – tudta meg a Hvg.hu. A portál szerint a Nemzeti Kommunikációs Hivatal „versenyében” a befutók között van a Szijjártó Péterrel jó kapcsolatot ápoló Kuna Tibor érdekeltségébe tartozó Trinity Communications, a Rogán Antal ismerősei közé tartozó Csetényi Csabához kapcsolható HG 360, valamint a multinacionális kivétel, az amerikai hátterű a Mindshare ügynökség. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.