galéria megtekintése

Megy a játék Lázárral, Orbán kettévágja a kormányt

Húzd meg, ereszd meg játékot játszik Orbán Viktor Lázár Jánossal, előbb megnyirbálta a jogköreit, utána egy fontos poszttal kínálta meg.

Kettévágja a kormány legfontosabb döntéshozó fórumát, a kormányülést a miniszterelnök: az egyik kabinet a stratégiáért, a másik a gazdasági ügyekért fog felelni – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kabinetek döntéshozó és -előkészítő szervek lesznek, érdemi hatalommal bírnak: rendeleteket, jogszabályokat alkothatnak.

Az átalakítás ellenére Lázár János marad a legnagyobb hatalmú miniszter Orbán Viktor kormányában
Az átalakítás ellenére Lázár János marad a legnagyobb hatalmú miniszter Orbán Viktor kormányában
Fotó: Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A Népszabadság információi szerint Lázár irányíthatja a stratégiai, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a gazdasági kabinetet. A miniszterelnök pedig hol az egyik, hol a másik kormányülésre fog beülni, még az sem zárható ki forrásaink szerint, hogy ott lesz minden egyes tanácskozáson. Úgy tudjuk, a cél Orbán Viktor tehermentesítése. Lázár viszont arról beszélt, azért van szükség a szerkezeti átalakításra, hogy több idő jusson a döntések előkészítésére, hatékonyabb legyen a munka, és azt sem cáfolta, ne lettek volna problémák az eddigi kormányzati struktúrával.

 

Már a csúcsminisztériumi rendszer 2010-es kialakításával is arra törekedtek, hogy a napi ügyeket az államtitkárok intézzék, a szakterületeket a tárcavezetők fogják össze, a kormányfőnek pedig csak a végső döntéseket kelljen meghoznia. 2014-ben úgy alakították át a kormány szerkezetét, hogy a végrehajtásért, az apparátus mozgatásáért a Miniszterelnökséget vezető miniszter feleljen. Tavaly ősszel rá-adásul Orbánnak lett egy személye körüli minisztériuma is, a Miniszterelnöki Kabinetiroda (MK) Rogán Antallal az élen, aki a kormányzati munka politikai koordinációját végzi.

A mostani változással Orbántól még messzebb kerülnek a napi ügyek, a kormányzati döntéshozatal pedig egyre inkább egy félprezidenciális rendszerre emlékeztet,

ahol az állam első számú vezetője csak a legfontosabb ügyekkel foglalkozik. A miniszterelnök az MK létrehozásával ősszel már kettéosztotta a kormányzati munkát: Lázár felelt a végrehajtásért, a munka felpörgetéséért, Rogán dolga volt, hogy érvényesítse a politikai érdekeket. A „stratégiakabinet" létrehozása viszont szintén a politikai kormányzás erősítését célozza, de most már Lázár irányításával.

Szűkülő jogkörök

Orbán Viktor napokkal ezelőtt úgy döntött, elveszi a Miniszterelnökségtől a pénzügyi szolgáltatásokat és a postaügyeket. A jövőben ezért a területért nem államtitkár, hanem kormánybiztos felel majd, aki közvetlenül a kormányfőnek tartozik felelősséggel. A feladatot a Matolcsy György vezette jegybanktól érkező Bártfai-Mager Andrea kapta meg, miután nyugdíjazták Lázár államtitkárát, Németh Lászlónét. A korábbi fejlesztési miniszter közismerten jó viszonyt ápolt az Orbánnal tavaly szakító Simicska Lajossal, illetve a támadások kereszttüzébe került Spéder Zoltánnal, az FHB Bank elnökével. Spéder érdekeltségei ellen az utóbbi hónapokban több vizsgálat is indult, Lázár viszont többször is leszögezte, a bankár jó barátja, kapcsolatukat fenntartják.

Miközben a Miniszterelnökség vezetője Brüsszelben küzdött az orosz hitelből épülő paksi erőmű megmentéséért, idehaza az energetika területén is gyengültek a pozíciói. A feladatkör korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányítása alá tartozott, viszont a rezsicsökkenést garantálni hivatott állami holdingot a Miniszterelnökség hozta össze. Csakhogy a Seszták Miklós vezette tárca – párhuzamosan a Miniszterelnökséggel – kidolgozott egy komplett energiarendszer-fejlesztési tervet. A Népszabadság információi szerint Orbán Viktornak az NFM koncepciója jobban tetszik. Ezzel párhuzamosan viszont Lázár bizalmasát, Homolya Györgyöt nevezték ki a közlekedési ügyek kormánybiztosának, aki egy ezermilliárdos fejlesztési csomagot felügyel majd. Rogán Antal miniszteri kinevezésével is jogköröket vontak el Lázártól.

A Miniszterelnöki Kabinethez került az 1400 intézmény és állami vállalat kommunikációs költéseit felügyelő szerv is. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal 25 milliárd forint felett diszponál, és kulcsszerepet játszik a kormányközeli médiabirodalom felfuttatásában. Jogköreit tekintve azonban továbbra is Lázár a legnagyobb hatalmú miniszter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.