galéria megtekintése

Türelmet kért a hivatal, miközben egy kislány élete a tét

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 02. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

15 napig tart ráütni egy pecsétet egy közgyógyellátási igazolványra, de ez egy beteg kislány életbe kerülhet.

Kétségbeesésében a közösségi portálon kért segítséget egy apa, hogy hozzájusson ahhoz a katéterhez, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy kilencéves, lebénult kislánya élni tudjon. Az eszközből a gyereknek naponta annyiszor és annyira van szüksége, ahányszor csak pisilnie kell. Csakhogy az otthoni havi készlet elfogyott, az újabb adaghoz recept volt ugyan, de a gyerek közgyógyigazolványa lejárt.

Az okmány érvényesítésével foglalkozó hivatal viszont nem készítette el időben a papírt, s amikor az apa telefonon érdeklődött, illetve sürgetni próbálta az ügyintézőt, azt a választ kapta, hogy várjon türelemmel 15 napot.

Ha nincs katéter, a gyerek 15 napig nem tud pisilni. Ha a vizelete benn reked a testében, akkor megnövekszik a hólyagban a nyomás, s a folyadék visszaindul a vesék felé. Ez baj. De ezt csak az apa érti, a hivatal nem. Türelemét kérik. A kislány tavaly nyárig éppúgy élt, ahogy az összes vele egykorú, nyolcéves kisgyerek. Mígnem torokgyulladása lett, és abból szeptikus sokkot kapott. Leállt a keringése, az agya, a tüdeje, a veséje, a mája. Újraélesztették, sokáig csak a gépek tartották életben. Volt pillanat, amikor azt mondták a szülőknek: itt a vége, búcsúzzanak a gyerektől.

 

Ez képtelenségnek tűnt, inkább szinte beköltöztek a kórházba a lányuk ágya mellé. Masszírozták, tornáztatták, meséltek neki. Hosszú hetek teltek el, mire végre megmozdult a kislány keze. Aztán szép lassan visszatértek az életfunkciók, már nem volt szükség a gépekre. Csakhogy eközben egy vérrög keletkezett a gyerek gerincében, s ez nyomja a vegetatív idegeket.

A vérrög mérete ugyan folyamatosan csökken, van inger a pisilésre, de a hólyagzáró izmok működését még nem sikerült beindítani. Ezért kell a katéter.

Az apa meg is vásárolhatná, de már nem futja. A rehabilitáció sokba kerül, a napi 1200-1500 forintos katéteradagra már nincs  pénz. Megkaphatnák közgyógyellátásra, de az igazolványt évente kell érvényesíteni. A procedúra hosszú. Az apa ezért próbált a közösségi portálon segítséget kérni, úgy vélte, ha sokan megosztják gyereke történetét, talán olvashatja az is, aki 15 napra vállalta, hogy rányomja az okmányra a pecsétet. Talán mégis megérti és kiadja gyorsabban a papírt. Az apa segélykérésére sokféle bejegyzés született, volt, aki pénzt, mások katétert ígértek. Hivatali bejegyzés nem volt egy sem.

A Népszabadság az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz fordult, s azt kérdeztük: szerintük mindez rendben van-e? Választ ilyen gyorsan még talán soha nem kaptunk a hivatal sajtóosztályától. Kiderült, a késedelmes ügyintézésben az egészségbiztosító ártatlan. Az okmányt a járási szakigazgatási hivatalnak kellett volna kiállítania. Ám ha nincs szükség külön egyéni gyógyszerkeret megállapítására, úgy a kerületi hivatal az igénylés benyújtásakor akár rögtön kiadhatta volna a közgyógyellátási igazolványt a szülőknek. Az OEP sajtóosztálya hozzátette azt is, munkatársaik a konkrét ügyben érdeklődtek az illetékes kerületi hivatal ügyintézőjénél, aki arról tájékoztatta őket: a közgyógyellátásra jogosító hatósági határozat már április 18-án elkészült. Az OEP közbenjárása után pedig április 30-án a kerületi szakigazgatási hivatal postára adta.

Ekkor a kislány már hetedik napja nem jutott hozzá a közfinanszírozás terhére a katéteréhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.