Megvédték a jobbikos jó hírét

Az első fokon hozott döntés értelmében Vajnai Attilának, az Európai Baloldal elnökének 500 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie egy pécsi jobbikos önkormányzati képviselő, Fogarasi Gábor számára: a bíróság szerint a Vajnai által szerkesztett oldalon valótlanul állították az illetőről, hogy káromkodott az utcán.
A radikális baloldali A Mi Időnk idén márciusban számolt be egy Pécsen történt incidensről. „Az utcán káromkodott és kurucinfós módszerekkel fotózott ellenzékieket a jobbikos képviselő" – ez volt a tudósítás címe.

Az írás szerint az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 aláírásokat gyűjtött és szórólapozott a pécsi Kossuth téren, a rendezvényt előtte bejelentette a rendőrségen. Amikor a Jobbik aktivistái is megjelentek a helyszínen, a baloldaliak kihívták a rendőrséget, mondván, nem tűrik a „fasiszta bűzt", és nem is tárgyalnak „fasisztákkal".

A rendőrök megállapították, hogy a jobbikosok teljesen szabálytalanul vonultak ki, engedélyük nem volt, ezért felszólították őket a helyszín elhagyására – olvasható. A cikk hozzáteszi: az elvonuló jobbikosok között lévő Fogarasi Gábor önkormányzati képviselő, a párt pécsi alelnöke az „utcán becsmérlő káromkodásokban tört ki" és „látványosan fotókat készített a tagjainkról és barátainkról".

Fogarasi beperelte a portált, pontosabban a felelős kiadót és szerkesztőt, Vajnai Attilát (aki máskülönben nem volt jelen az eseményen). A jobbikos politikus arra hivatkozott, hogy jóval a konfliktus után ért oda, nem is került olyan helyzetbe, hogy akár csak ingerülten beszéljen bárkivel, és fényképeket sem készített senkiről.

A jobbikos képviselő keresetében arra hivatkozott: bár tisztában van azzal, hogy közszereplőként az átlagosnál többet köteles eltűrni, a jó hírnév védelméhez fűződő jog őt is megilleti. Jelen esetben azonban olyan valótlan tényállítások jelentek meg róla, amelyek alkalmasak a „személyéről a közvéleményben kialakult kép hátrányos megváltoztatására".

Fogarasi kérte a bíróságot, hogy kötelezze bocsánatkérésre és félmillió forintos sérelemdíj megfizetésére Vajnait. Első fokon a Fővárosi Törvényszék a jobbikos javára döntött – tájékoztatta lapunkat Vajnai Attila. Elmondása szerint a bíróság a cikk állításait megerősítő tanúval szemben annak a másik kettőnek adott igazat, akiket a jobbikos politikus idéztetett be, és aki nem hallotta, hogy a képviselő káromkodott volna.

Vajnai sem fizetni, sem bocsánatot kérni nem akar. Mindenképpen fellebbez, már csak azért is, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy ilyen tyúkperben félmilliós sérelemdíjat ítélt meg a bíróság egy szélsőjobboldali politikusnak". Az ügytől függetlenül egyébként feljelentést tett a jobbikos képviselő ellen, akinek közösségi oldalán szerinte rasszista szövegek is megjelentek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.