Megvédték a béremelésüket a védőnők

Legkésőbb a következő fizetésig megkapják a védőnők azt az összeget, amellyel januárra visszamenőleg emelte bérüket a kormány.

Egy-egy védőnő az ellátott körzete, iskolája nagyságától függően, bruttó 100-200 ezer forintra számíthat egyszeri kifizetésként ebben a hónapban. A szep­tember elsejétől járó bérkiegészítésként pedig nettó 8000 és 26 800 forint közötti összegre számíthatnak a továbbiakban – tájékoztatta lapunkat Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Védőnői vizsgálat. A körzet nagyságától is függ, ki mennyit kap
Védőnői vizsgálat. A körzet nagyságától is függ, ki mennyit kap
Forrás: Mediaworks

Korábban az okozott bizonytalanságot, hogy nem volt egyértelmű a védőnők jövedelememelésére szánt összeg felhasználásának módja. A többlet felhasználásáról szabályozásban ugyanis eredetileg nem a védőnők bérét, hanem a védőnői tevékenységre jutó finanszírozást emelték, s abból az érintett munkáltató mindössze 12 százalékot lett volna köteles béremelésre fordítani. Ha ez így maradt volna, akkor mindössze nettó 2-4 ezer forint jutott volna el a 30-35 ezerből a védőnőkhöz. Emiatt a kormány ­augusztus végén jogszabály-módosítással „fölpántlikázta" az összeget.

A módosítás fél siker – mondta lapunknak Csordás Ágnes. Mint fogalmazott, a juttatást a munkáltatóknak teljesítményarányosan kell kifizetniük, s a 35 ezer forintos bérkiegészítésből az adók és járulékok levonása után nettó 8 ezer és 26 800 forint juthat a védőnőknek. Egyébként is kaotikussá vált a védőnői illetmények kiszámítása, ami sok munkáltató számára szinte áttekinthetetlen: 2013 óta a most megjelent módosítás a negyedik, és ennek is igen eltérő az értelmezése. Mind a védőnők, mind a munkáltatók számára arra volna szükség, hogy egyértelműen az egészségügy egyéb területein alkalmazott szakdolgozói bértábla hatálya alá sorolják őket.

Az egyesület elnöke hozzátette: a problémát felvetette Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak is, aki kérdésére egy szakmai konferencián azt mondta, a bértábla kiterjesztése a védőnőkre azért is nehéz, mert a feladat nem az államé, hanem az önkormányzatoké. Ezen pedig – tette hozzá – csak kétharmados törvény módosításával lehetne változtatni. „Meg kell találni a módszertant arra, hogy miként terjeszthető ki az ágazati bérmegállapodás a védőnőkre." Az államtitkár szerint az egyik lehetőség a kollektív szerződés védőnőkre való kiterjesztése lehetne.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.