Megvan az engedély: piacra kerül Amerikában a Richter pszichiátriai gyógyszere

Szabad utat kapott az amerikai gyógyszerügyi hatóságoktól a Richter saját fejlesztésű, új molekulája, mely a skizofrén betegek számára nyújt esélyt. A hazai patikákba legkorábban 2017-ben érkezhet meg.

Új, innovatív, a skizofrénia (tudathasadás) gyógyítására alkalmas készítményt dob piacra az Amerikai Egyesült Államokban a Richter Gedeon Nyrt. és az Allergan plc (NYSE: AGN). A hazai gyógyszercég számára óriási siker, hiszen ez az első magyar fejlesztésű molekula, amelynek az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) megadta a forgalmazási engedélyt. Lapunknak Beke Zsuzsa, a cég kommunikációs igazgatója elmondta: a hazai betegekhez az európai törzskönyvezés után juthat el a készítmény, várhatóan 2017-ben.  

Mint arról korábban a Népszabadság beszámolt: nemcsak a betegség tüneteitől, de a szociális nyomorúságtól is megszabadíthatja a pszichiátriai betegek jelentős részét a Richter új gyógyszere, a cariprazine. A teljesen új vegyület a bipoláris mániában és skizofréniában szenvedők életét gyökeresen megváltoztathatja. A tapasztalatok szerint a hallucinációtól gyötört, összpontosításra képtelen betegek a szer hatására nyitottabb, a világ dolgai iránt érdeklődő emberekké váltak, olyanokká, akik nagy valószínűséggel képesek saját maguk körül rendet tartani, sőt, ismét munkát vállalhatnak. Ezt a piacon lévő szerekkel eddig kevéssé tudták elérni az orvosok.

A hatóanyag az agy hibás működését olyan területeken korrigálhatja, ahová eddig más készítmények hatóanyagai nem jutottak el. A Richter tizenöt évvel ezelőtt kezdett el válaszokat keresni a pszichiátriában még megoldatlan orvosi problémákra, és 1999 decemberében született meg a döntés, hogy a skizofréniával, illetve a droghasználattal kapcsolatos kutatások kezdődjenek.

A betegségnek három fő tünetcsoportja van. Az első az úgynevezett pozitív tünetcsoport, idesorolják a téves eszméket, a hallucinációt, a bizarr viselkedést, a zavaros beszédet, a logikus gondolkodás hiányát, a koordinálatlan mozgást. A másik, a negatív tünetcsoport: az érzelmi elsivárosodás, a beszéd elszegényedése, olykor némaság, a céltudatosság megszűnése, a zárkózottság, a szexuális aktivitás csökkenése, a mozgás korlátozottsága. A harmadik pedig a kognitív tünetek, azaz a figyelem fenntartásának képtelensége, a memóriazavarok, illetve az információk feldolgozásának nehézsége. Míg a pozitív tünetegyüttesre vannak jó szerek a piacon, és e területen inkább csak a mellékhatások csökkentése tekintetében van tér a kutatások számára, addig a másik két csoportban számtalan megoldatlan kérdés maradt. A Richter kutatói ezekre a problémákra találták meg az új molekulát.

A gyógyszert elég naponta egyszer bevenni. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.