galéria megtekintése

A baráti cégek már most jól járnak az olimpiával

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 12. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A sportsikerekhez elengedhetetlen optimizmussal fogott hozzá a pénzköltéshez a Magyar Olimpiai Bizottság. A szervezet még az előtt szerződést kötött több, a reménybeli 2024-es budapesti játékok megrendezéséhez kapcsolódó feladat elvégzésére, hogy a pályázat beadásáról szóló döntések megszülettek volna.

A Fővárosi Közgyűlés június 23-án szavazott az olimpia rendezés támogatásáról (a parlament két héttel később), ám addigra a MOB kiosztott nyolc megbízást összesen 183 millió forint értékben – hívta fel a figyelmet Csárdi Antal, az LMP képviselője, aki a közgyűlés tagjai közül egyedüliként nemmel voksolt a budapesti olimpiára.

A nyolc szerződésben közös, hogy

noha mind 21 millió forintnál nagyobb értékű, egyik sem éri el a 25 milliós értékhatárt, amely fölött kötelező a versenyeztetés.

 

A megbízások főként rendezvényszervezői és kommunikációs feladatokra szólnak, de egy látogatóközpont szerkezeti és arculati kialakítására is megrendelést adott az előrelátó MOB.

Az első megállapodást még május 4-én írták alá, a szerencsés a Piccanteria Gasztronómiai Szolgáltató Kft. volt, a szerződés értéke 24 millió 850 ezer forint. A cég a következő másfél hónapban még egy 21 millió 800 ezer és egy 21 millió 650 ezer forintos megbízást is kapott. Így összesen 68 millió 300 ezer forinthoz jutott hozzá. Referenciái között a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Századvég Alapítvány, a Quaestor-csoport, az OTP és a Mol is megtalálható. Emlékezetes munkája volt az FTC – Gripen vadászgépeket felvonultató, csaknem százmillió forintba kerülő – stadionavatójának megszervezése.

A győztes cég egyik referenciája: a Fradi-stadion tavalyi avatóünnepsége
A győztes cég egyik referenciája: a Fradi-stadion tavalyi avatóünnepsége
Banczik Róbert / Archív

A Piccanteria tulajdonosa Pap Krisztián és Hajnal Tamás. Mindkettőjüknek vannak közös érdekeltségei Orosz Pállal, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójával. Ilyen a Humán Telex Kft., amelynek Hajnal az ügyvezetője, és Oroszhoz hasonlóan tulajdonos is. Ez a cég ugyancsak elnyert három, egyenként 21 millió 800 ezer forintos megbízást a MOB-tól. (A kommunikációs vállalkozás 1988-ban alakult, és Orosz elmondása szerint Tovarisi konyec-pólók és Edda-jelvények gyártásával alapozta meg jövőjét.)

Nem Orosz az egyetlen, a sportvilágból ismerős kedvezményezettje a MOB korai szerződéseinek. Ahogy elsőként az Egyenlítő blog megírta, megbízást kapott a röplabdaszövetség éléről nemrég felállított Poór Csaba cége, a Poor Consulting is. (Az illető csak névrokona lapunk újságírójának – a szerk.) A vállalkozás ellen a céginformációs adatok szerint bírósági végrehajtás van folyamatban, sőt két esetben – a korábban a Fidesz szegedi kampányát segítő –Poór vagyoni részesedésének lefoglalását is elrendelték.

Az LMP-s Csárdi Antal szerint Budapest esélytelen az olimpiarendezés elnyerésére, és ezt a kormányoldalon is tudják, de a szerződések azt jelzik, hogy a pályázati szakaszban elkölthető tízmilliárd forint kilapátolása máris megkezdődött baráti cégeknek.

Tovább titkolják a tanulmányt

Folytatódik az Együtt reménytelennek látszó küzdelme az olimpia 1372 oldalas hatástanulmányáért. A Magyar Olimpiai Bizottság a Miniszterelnökségre, a kancellária a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz irányította az ellenzéki párt képviselőit, és noha időközben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a dokumentum kiadására szólította fel az olimpiai bizottságot, a fejlesztési tárca a 15 napos határidő lejártával sem válaszolt a párt adatigénylésére. Az Együtt a nyilvánvaló törvénysértés miatt ismét az adatvédelmi hatósághoz fordul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.