galéria megtekintése

Megvan a quaestorosok pénze, csak fel kellett volna mérni a cég vagyonát

14 komment


Fekete Gy. Attila

– Tévedés, hogy az eljárás évekkel rövidülhet az által, hogy a hatóságok több ezer kisbefektető ügyében mellőzték a büntetőeljárást. Egy olyan horderejű ügyben, mint amilyen a Quaestor-ügy, semmit nem jelentett volna, ha a nyomozás maximális határidejéig, azaz még egy évig nyomoznak – állítja Papp Gábor ügyvéd, Tarsoly Csaba védője, aki szerint az sem igaz, hogy ellopták a befektetők pénzét.

Papp lapunknak nyilatkozva kifejtette, semmivel sem lett volna kisebb védence büntetése (már ha egyáltalán a bíróság bűnösnek mondja ki, mert szerinte nem követett el semmilyen bűncselekményt), ha még pár évig eltart a nyomozás, de alaposan, minden részletre kiterjedően felderítik, hogy mi történt. Tisztázzák, hogy ami történt, jogsértő-e, történt-e bűncselekmény vagy sem, s ha igen, azért kit terhel a büntetőjogi felelősség.

Az ügyvéd szerint jogászok számára is nehezen értelmezhető, hogy Tarsolyt mivel gyanúsítják
Az ügyvéd szerint jogászok számára is nehezen értelmezhető, hogy Tarsolyt mivel gyanúsítják
Veres Viktor / Népszabadság

– Rohamtempóban, hatalmas munkát végzett a nyomozóhatóság, ennek ellenére alapvető kérdéseket nem tisztázott – állítja Papp. – Nem mérte fel például a Quaestor-csoport vagyonát. Az ügyészség azt állítja, a Quaestornál ellopták a befektetők pénzét, vagy amit nem, azt a veszteséges vállalataik finanszírozására fordították. Szerintem viszont megvan a befektetők pénze. Csak fel kellett volna mérni a Quaestor vagyonát, ami a nagy kapkodásban nem történt meg. Nem láttam olyan szakértői véleményt, amelyből kiderült volna, hogy mekkora értéket képvisel a Duna City Projekt, amely ott valósult volna meg, ahová az olimpiát tervezik.

 

Papp elmondása szerint jogászok számára is nehezen értelmezhető az a 800 oldalas dokumentum, amelyben a rendőrség összegezte, hogy mi mindennel gyanúsítják Tarsolyt, akit rendszeresen méltatlan körülmények között hallgattak ki a nyomozók.

– Nem egyszer megtörtént, hogy a kihallgatásra kijelölt helyiségben védencemen és rajtam kívül csak két nyomozó tudott már leülni, a többieknek állni kellett, annyira kevés volt a hely. És még csak egy írógép sem volt a kihallgatóknál.

Tarsoly Csaba attól tart, hogy majd a bírói szakban fogja megbosszulni magát a mostani kapkodás. Szerinte ugyanis „a tényállás nincs felderítve", így majd azt is a bíróságnak kell megtennie. Akkor persze majd rá lehet verni a balhét a bíróságra, hogy lám-lám, megint egy sokakat felháborító ügy, amelyben a bíróság képtelen elfogadható időn belül döntést hozni. Papp emlékeztetett rá, hogy ugyanez történt a Kulcsár-, a Hagyó- és a West Balkán-ügyben, a moszkvai ingatlanügyben, és a FŐKEFE, illetve a FŐTÁV vezetői ellen indított perekben.

– Természetesen nem a Népszabadság hasábjain kívánok vitatkozni az ügyészséggel – szögezte le Papp. – És mielőtt még azzal vágnának vissza, hogy az iratismertetéskor miért nem terjesztettem elő indítványokat azoknak a kérdéseknek a tisztázására, amelyeket felderítetlennek tartok, elmondom, azért nem, mert védencemmel együtt az eljárás mielőbbi befejezésében voltunk, vagyunk érdekeltek. Nem a mi kötelességünk és felelősségünk feltárni a tényállást, összegyűjteni a bizonyítékokat. Nagyon úgy fest azonban, hogy ez a munka ebben az ügyben is a bíróságra hárul majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.