galéria megtekintése

Megvan a baloldali siker receptje

13 komment


Czene Gábor

Jelen állás szerint a Demokratikus Koalíció és az MSZP külön jelölttel készül a dunaújvárosi időközi választásra. A baloldali pártok mintha nem vették volna észre, hogy már megtalálták a Fidesz legyőzésének receptjét. Pedig nem annyira bonyolult. Javasoljuk: tanulmányozzák, mi történt például Salgótarjánban.

Kell egy hiteles, tisztességes, ismert és elismert, közösen kiválasztott jelölt, aki mögé párthovatartozás nélkül felsorakoznak a demokratikus ellenzékhez tartozó formációk. Persze: leírni könnyebb, mint megvalósítani. A helyi viszonyok nagyban árnyalhatják a képet, és még az is előfordulhat, hogy a valóban működő összefogás érdekében félre kell állítani a kompromittálódott erős embereket.

A baloldali sikert hozó, február végén tartott salgótarjáni időközi polgármester-választás azonban megmutatta, hogy a küldetés egyáltalán nem teljesíthetetlen. Boldvai László háttérbe szorítása nem csupán az ára, hanem a záloga is volt a baloldal győzelmének.

Salgótarjánban jól vizsgázott a baloldali ellenzék összefogása
Komka Péter / MTI

 

Az MSZP pénztárnokaként Boldvai nyakig benne volt a Horn-kormány idején kirobbant, a közéletet megrengető sikerdíjas Tocsik-ügyben. Helyi népszerűsége ettől még töretlen maradt: az 1998-as parlamenti választáson könnyedén behúzta a salgótarjáni egyéni körzetet. A Tocsik-ügyben végül felmentették, de az évekig elhúzódó, szövevényes eljárás végkimenetelét nehéz lett volna előre megjósolni. A 2002-es választást ezért inkább kihagyta, hogy aztán 2006-ban győzelemmel térjen vissza: fölényesen nyert legnagyobb fideszes riválisa, Becsó Zsolt ellen.

Ha az MSZP központjában akadtak is olyanok, akik kifogásolták személyét, Boldvai ekkoriban joggal hivatkozhatott arra, hogy a nógrádi megyeszékhelyen ura a helyzetnek, megbízhatóan szállítja a szavazatokat. Annak ellenére is, hogy az egymás ellen induló baloldali és liberális jelöltek miatt az őszi önkormányzati választáson fideszes jelölt lett a város polgármestere. Úgy tűnt, ez nem több egyszeri kisiklásnál.

A 2010-es választások előtt jött a hír, hogy Boldvai hivalkodó házba költözik. A salgótarjáni építkezés – saját becslése szerint – mintegy 100 millió forintba került. A 600 négyzetméteres lakóingatlanhoz tartozott összesen több mint 400 négyzetméternyi pince és garázs is. Az MSZP-s politikus állította, hogy meglévő ingatlanjai eladásából, megtakarításaiból és kölcsönökből fedezte a kiadásokat.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Boldvai lépése nem bizonyult jó húzásnak. Meglehet, a Tocsik-ügy szálainak kibogozására az átlagpolgár nem fordított energiát, a jelképpé vált luxusház rendesen kiverte a biztosítékot a szegénységtől és munkanélküliségtől sújtott Salgótarjánban. 2010-ben Boldvai László egyéniben simán elbukta a választást.

Csakhogy a teljes MSZP mélyponton volt, a szocialisták országszerte csúnya vereségek sorát szenvedték el. Így azt sem lehetett világosan eldönteni, hogy a salgótarjáni zakó mennyiben magyarázható az országos trenddel, és mennyiben Boldvai megítélésével. A volt pártpénztárnok próbálta tanúságát adni szociális érzékenységének, de elhibázott megoldást választott: visszatetszést keltett, hogy ő is beállt az úgynevezett éhségmenetbe.

A 2014-ben begyűjtött, korábbinál is súlyosabb vereségen már nem volt mit magyarázni: a parlamenti választáson Boldvai László jóval kevesebb voksot kapott, mint a baloldali lista. Az IDEA (Intézet a Demokratikus Alternatíváért) mint a 106 egyéni körzetben megvizsgálta, hogy mennyi a különbség az ellenzéki jelöltre és listára leadott szavazatok között. Ilyen szempontból Boldvai szerepelt a legrosszabbul, ő végzett a legutolsó helyen.

Boldvai László
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az önkormányzati választás aztán igazolta, hogy a nógrádi völgyvárosban nem megállíthatatlan a fideszes henger. Szeged mellett Salgótarján volt az egyetlen megyeszékhely, ahol a baloldal adhatta a polgármestert: szoros küzdelemben ugyan, de Dóra Ottó győzött. Több forrásból szerzett értesülésünk szerint a baloldali pártok között nemcsak szavakban, hanem ténylegesen megvalósult az együttműködés, a Demokratikus Koalíció teljes erőbedobással kampányolt az MSZP-s jelölt mellett.

Boldvai Lászlót régi, jó kapcsolat fűzte Dóra Ottóhoz, pozíciója csak a polgármester halála után rendült meg igazán. A baloldal – szintén a DK támogatásával – Fekete Zsolt MSZP-s alpolgármestert indította az időközin. Bár Boldvai „kötelességének érezte”, hogy részt vegyen a kampányban, Fekete nem tartott igényt szolgálataira. Megszüntette azt a tanácsadói szerződést is, amit még elődje kötött Boldvai Lászlóval.

Kövér Lászlóval az élen a Fidesz mindent elkövetett, hogy megzsarolja Salgótarjánt. A város ennek ellenére – feltűnően magas részvétel mellett – Fekete Zsoltra voksolt. A nagyarányú győzelem a politikai elemzőket is váratlanul érte. Az egyik név nélkül nyilatkozó baloldali aktivista elmondta, hogy Boldvai is jelen volt a győzelem estéjén tartott ünneplésen, de nem engedték a kamerák közelébe: a folyosón álldogált. 

Információnkat, hogy Boldvainak havi több mint félmilliós szerződése volt a várossal, Fekete Zsolt nem kívánta kommentálni. (Kerestük Boldvai Lászlót is, de ő nem reagált.) A hajdani pártpénztárnok mellőzésének okairól az új polgármester első körben csak annyit közölt, hogy „más alapokra szeretné helyezni a várospolitikát”. Újbóli kérdésünkre hozzátette: a helybéliektől érkezett jelzések és belső felmérések alapján az a kép rajzolódott ki, hogy Boldvai László nem örvend túl nagy népszerűségnek a városban.

Fekete Zsolt győzelmének estéjén
Veres Viktor / Népszabadság

Utólagos adalék, hogy – mint azt a Direkt36 feltárta – felesége révén Boldvai László is érintettje a Panama-iratok néven elhíresült offshore-botránynak. Boldvai tisztázni akarja magát, addig is felfüggesztette MSZP-s tagságát. A Nógrád megyei közgyűlésben független képviselőként folytatja. Az MSZP nem válthatja le, legfeljebb felszólíthatja mandátuma visszaadására. Mindeddig ez sem történt meg.

Az ügy kellemetlenül érintette Tóbiás József pártelnököt is, aki a hírek szerint épp a közelmúltban kérte fel Boldvait, hogy vegyen részt az MSZP adósságrendezésében. A pártelnök – meglepetést keltő – lépését többen azzal magyarázták lapunknak, hogy Boldvai sokat tud. Kettős értelemben: sokat tud gazdasági szakértőként, de sokat tud a párt belső, nem feltétlenül makulátlan ügyleteiről is. Óvatosan kell bánni vele…

Boldvai László az MSZP megyei elnöke. Azaz: csak volt. Fekete Zsolt polgármester egyértelműnek tartja, hogy párttagságának felfüggesztésével megszűnt a tisztsége. Huszár Máté, Salgótarján fiatal, MSZP-s alpolgármestere megerősítette, hogy a jövő hónapban esedékes tisztújításon elindul a megyei elnöki posztért. Elmondása szerint döntése független Boldvai László személyétől, akiről nem akart nyilatkozni.

Fekete Zsolt szerint elvileg nem kizárt, hogy Boldvai – ha csakugyan tisztázza magát – visszatérjen az MSZP-be. Kérdés, hogy ennek mennyi az esélye. A polgármester úgy látta jónak, ha nem bocsátkozik találgatásokba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.