Már nem dolgozik a mentőknél az összeesett hajléktalan öltözékét firtató diszpécser

Önkritikát gyakorolt az Országos Mentőszolgálat a december közepén a fővárosi Jászai Mari téri parkban halni hagyott hajléktalan ügyében.
A szervezet belső vizsgálata szerint a mentőszolgálat túlságosan leterhelt volt a kérdéses időpontban, s elismerték, hogy a diszpécser hibázott. Az illető néhány hete már nem az OMSZ munkatársa.

Mint megírtuk, Keszthelyi András blogon tette közzé történetét arról, miként botlott a magatehetetlen, elesett férfiba a város közepén, és hogyan próbált segítséget szerezni a bajbajutottnak, akit nem sikerült megmenteni. Hívta a mentőket, a vonal másik végén lévő segítőnek viszont az volt az első kérdése, hogyan van felöltözve a beteg. Ám a hívó hiába szépített a helyzeten, s mondta azt, jól öltözött, középkorú férfi vár segítségre, a mentő csak nem érkezett meg.

Ekkor újra hívta a 112-t, amelynek diszpécsere a sürgetésre egyszerűen bontotta a vonalat. A történetben volt „orvos járókelő" is, aki csak azt követően volt hajlandó megvizsgálni a földön fekvőt, hogy gumikesztyűt szereztek neki a közeli patikából. Ő már csak azt tudta megállapítani, hogy nincs pulzusa a férfinak. Harminc perc múlva ismét tárcsázták a 112-es számot, akkor vonal másik végén ülő azt javaslatot tette: a telefonáló ne zaklassa annyiszor a mentőket, és ezzel letette a telefont, anélkül, hogy továbbkapcsolt volna. ( A szabályok szerint a 112 végén ülőnek tovább kell kapcsolnia a segélyhívót a mentőszolgálathoz.)

A mentők végül 33 perc múlva megérkeztek. Segíteni már nem tudtak. Lapunk érdeklődésére, hogy pontosan mi indokolta az autó 33 perces kiérkezését, és valóban szóba került-e a bajba került ember ruházata, az OMSZ kommunikációs vezetője, Győrfi Pál azt írta: minden részletre kiterjedő vizsgálatot rendeltek el. Megállapították: a kérdéses időben Budapest mentőkapacitására szokatlanul nagy terhelés (nagy mennyiségű esetfeladat ellátásának megszervezése és végrehajtása) hárult.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a helyszínhez legközelebbi mentőállomás mentőegységei más betegek ellátása miatt foglaltak voltak. Hozzátette: „Megállapítást nyert ugyanakkor az is, hogy a hívást fogadó mentésirányító nem járt el kellő alapossággal, a segélyhívás kezelése nem volt megfelelő. Az érintett dolgozó munkaviszonya 2014 decemberében megszűnt."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.