galéria megtekintése

Fekete pólósok a Kossuth téren: „Beteg ez az ország, és betegek a politikusok”

55 komment


Danó Anna

Országépítésre hívják a Kossuth téren demonstráló egészségügyiek és pedagógusok az embereket. Sándor Mária a Semmelweis napra időzített, pénteki civilgyűlésen több ezer ember előtt szabad országot követelt. S egyben bejelentette: Országépítők névvel új civil mozgalom indul.

A szervezők kétezer papírszéket osztottak ki a Kossuth téren, amelyek már a tüntetés kezdetekor mind foglaltak voltak. Sokan ácsorognak, a metróból folyamatosan érkeznek az emberek. A legtöbb tüntetőt egyébként hét órára várták, a kórházakban ugyanis ekkor váltanak az ápolónők.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A védőnők egységes formaruhában, fekete pólóban jelentek meg a  Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság szervezésében megtartott demonstráción, rajta "Védőnő vagyok" feliratú keresztszalaggal. A tömegben feltűnt két volt MSZP-s egészségügyi miniszter: Kökény Mihály és Csehák Judit is. A transzparensek többsége az egészségüggyel foglalkozik:

 
„Az egészség érték, a fizetés mérték", „Kenyeret, nem morzsát!"

, de akad politikai kiszólás is, egy idősebb úr a Quaestor-botrány főszereplőjét, Tarsoly Csabát, Orbán Viktort és Lázár Jánost helyezte el egy plakáton a kísérő felirattal: „Terhesen, bűnben fogant testvérek."

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Néhol feltűnik egy-egy EU-zászló, és az orvosi egyetemek szakszervezeteinek lobogói is.

A demonstráción egy perc néma csönddel emlékeztek meg a péntek délután a Hortobágyon elhunyt tűzszerészekről. Ezt követően Kiss László ápoló szólalt fel, felelevenítve az egészségügyben dolgozók eddigi tiltakozó akcióit. 

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

'Van még valaki, akihez nem jutott el a hangunk; aki azt gondolja, hogy minden rendben van?'

– tette fel a kérdést Kiss László.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság


A felszólalók sorában Demeter Éva - a fogyatékkal élők képviseletében -arról beszélt, hogy a hatalom becsapta őket, amikor a nyugdíjak garantálását ígérte.

„Sorstalanok és kifosztottak országa leszünk?"

- kérdezte.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A szónok arra is kitért, hogy fel kell sorakozniuk Sándor Mária és Pukli István mögött, "mert ők azok, akik nem félnek".

„Vannak hamis próféták, akik azt hirdetik, hogy itt az ígéret földje" - idézte Petőfi Sándortól a következő felszólaló, Varga Andrea védőnő. 'Üzenjünk újra, hogy ők is megértsék!' - tette hozzá a kormány kvótanépszavazásos plakátjait parafrazeálva a védőnő, amire a tömeg hangos fújolással reagált.

Sándor Mária: Nem engedtek plakátolni

Szinte sehol sem engedték kirakni a tüntetés plakátját a kórházakban, hiába kértek rá engedélyt - nyilatkozta a Népszabadságnak és Klubrádiónak Sándor Mária. A fekete pólós mozgalom vezéralakja - akinek nyilatkozatát a Kettős Mérce idézte - úgy fogalmazott, az egészségügyben dolgozóknak felajánlott béremelés megosztó, hiszen sok olyan kolléga marad ki belőle, akik létfontosságú munkát végeznek. "És hiába örülnek még a legkisebb pénznek, akár egy bérletnek is az ápolók, annyira nagy a szükség, ez a jó 26 százalékos emelés nem fogja hazahozni azokat, akik külföldre távoztak, és nem inspirálja majd a fiatalokat, hogy erre a pályára lépjenek".

 Varga Andrea arról is beszélt hogy az egészségügy Farkas Flóriánjai, mint például Cser Ágnes, azt üzenték, hogy nem hörögni kell az utcán. Egyszer azonban minden igazság kiderül, például az is, hogy az a 4 milliárd, amit béremelésre szántak, csak 2 milliárd. Egy védőnőnek mindössze 35 ezer forint jut. Az is kiderült, hogy ez nem munkabér, hanem csak finanszírozási támogatás, és így már csak 4200 forint fordítható bérre - de az is „szuperbruttó", amiből a végén két-háromezer forint marad.

Egy heti buszjegy ára.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke (aki beállt segédápolónak egy kórházba) az ápolók nevében úgy összegezte a kórházi dolgozók mindennapjait, hogy az maga földi pokol. Mielőtt színpadra állt, megkérdezte az ápolókat, miről beszéljen. Kérték: mondja el, hogy minden fehér köpeny mögött egy ember van, és egy család, amelyik alig tud megélni. Kérték azt is, hogy beszéljen, a haldoklók ápolásáról: milyen reggel 10 órára 35 kilométert az emeletek között megtenni. Arról is beszélt, hogy ezek az ápolónők - noha 12 órás munkanapjuk van, más állásokba is járnak - közül sokan 23 órát dolgozik naponta.

Szabó Tímea kisfiával a László Kórházban megtapasztalta, milyen az, amikor ehetetlen az ebéd, és csótányok között kell várakozni. Retteg attól, mondta, hogy ha még egyszer beteg lenne, olyan ápolónővel kerülne szembe, aki a huszonharmadik óráját tölti. Vajon jó helyre szúrná-e a tűt, jó gyógyszert adna-e be?

Beteg ez az ország, és betegek azok a politikusok, akik hagyják lepusztulni az intézményeket.

'Mi kell ahhoz, hogy egy egészségügyi dolgozó végre ugyanannyit kereshessen, mint egy raktáros?'  - tette fel a kérdést a PM társelnöke.

Gárdonyi Andrea védőnő arról beszélt, hogy követelik a kamarai tagság eltörlését, a tagsági díj visszafizetését. Nem számíthattak a szakdolgozói kamarára, ezért nem is fizetnének nekik tagdíjat. Nem fogják végezni a méhnyakrákszűrést sem, mert azt

zsarolással kényszerítette rájuk a kormány,

és nem minden védőnő alkalmas egy ilyen invazív beavatkozás elvégzésére. Természetesen, aki úgy véli, hogy ő szeretné csinálni, annak nem tilthatják meg, csinálja!

Komáromi Zoltán, aki 38 éve háziorvos, azt mondta, hogy az idei bértárgyalásokon az egészségügyi tárca vezetője csak a kollaboráns kamarákkal és szakszervezetekkel beszélt.

Be kellene iratni a kormányt matematikaórára, mert mindig előkerül az az 500 milliárd forint, amit a kormány az egészségügyre költött, de nem lett belőle más, csak kövek, beton, üvegfalak.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ettől még a gyógyítás körülményei nem lettek jobbak. Érdemi többletet csak a 2017-es költségvetés tartalmaz a 2016-oshoz képest, de ez is csak 71 milliárd forint. Ennél sokkal több kellene. Emlékeztetett arra, hogy korábban az érdekvédők és más egészségpolitikusok szerint legalább a GDP 10 százalékára lenne szükség az érdemi változásokhoz.

Komáromi Zoltán beszélt arról is, hogy a szerencsén múlik, mi történik az emberrel, ha kórházba kerül. Mit csinál közben a Szerencsejáték Zrt.? A nyereségének mindössze 0,75 százalékát adhatja oda az egészségügynek, ami alig több mint 2,5 milliárd forint. Ám ennek az összegnek a szétosztására is létrehoztak egy kft.-t, melynek igazgatója havi 1,5 milliós fizetést kap. Az illető nem más, mint Zsiga Marcell, aki aki közismerten állítja, hogy 47 ezer forintból is meg lehet élni.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arról beszélt, a magyar társadalom mind nagyobb része ébred rá arra, hogy milyen ereje van! Úgy véli, nem voltak eredménytelenek a közoktatás jobbításáért szervezett utcai megmozdulások, mert változtatásra kényszerítették a kormányt.

S a tömeg rákezdi: az „Orbán takarodj!"

A Tanítanék mozgalom képviseletében négyen performanszot adnak elő: Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, Törley Katalin, valamint Sulyok Blanka. Közös beszédükben ironikusan kifiguráztak egy Palkovics László oktatási államtitkárral készült interjút, amelyben a politikus osztályozta a kormány munkáját.

Tényleg ekkora a baj, hogy papot kellett hívni? – kérdezi Iványi Gábor lelkész, amint a mikrofonhoz lép.

Sándor Mária felkonferálásra percekig tartó taps következett. " El akartak hallgattatni bennünket!" Olykor már maguk is azt hitték, a mozgalom kifulladt, de erőt ad, hogy a betegeknek szükségük van az ápolók munkájára. Erőt ad az is, hogy a kormány ígéreteiből nem teljesült semmi. A pedagógusok is dolgozhatnak egész nyáron. Azt kapták erre a semmire, hogy aki nem tud örülni annak, amit a kormány adott, az rossz helyre született.
 
Sándor Mária arról beszélt, hogy noha sokan arra számítottak: mozgalma kifáradt, elbukott, de most mégis itt állnak együtt a pedagógusokkal, a védőnőkkel, a civilekkel, a betegeket, az ápolókat képviselőkkel, hogy meghirdessék az összefogást egy jobb országért. Olyanért, ahol az ember az érték. S ahol lehet véleményt nyilvánítani. Bejelentette, hogy Országépítők - elnevezéssel új civil mozgalom alakul.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Megrendítő befejezésként a fekete pólós nővér beszéde végén a tömeg elénekelte a Halleluját.

A demonstráció szombat reggelig tart. Sándor Mária korábban lapunknak hangsúlyozta, hogy a tüntetésük nem politikai rendezvény.

A program szerint az este folyamán többek között Dés László zenész, Parti Nagy Lajos költő, Grecsó Krisztián író, Danics Dóra énekes és Kollár-Klemencz László zenész és a PaDöDő együttes lépnek fel.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Éjjel egy órától kerekasztal köré várnak a szervezők orvosokat, nővéreket, egészségügyi szakpolitikusokat. Ott lesz mások mellett Csehák Judit, Weltner János, Donáth Ferenc, Kincses Gyula, Kökény Mihály, László Imre és Hegedűs Zsolt.

Ezután a nyugdíjat is elvehetik az ápolásra szoruló idős emberektől

Sokat kell majd fizetniük az ellátásért a kórházból elbocsátott, de ápolásra szoruló idős embereknek – tudta meg lapunk. Tovább a cikkre: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.