Megtartotta Égert az orvosi kamara

Bár a magyar orvosi kamara közgyűlésének szombati tisztújítása előtt négy jelölt is ismertetett elnöki programot, a résztvevők számára nem okozhatott meglepetést, hogy Éger István most is fölényes győzelmet aratott.

A hivatalban lévő elnök beszámolóját az előző napon 82 százalékos többséggel hagyták jóvá a küldöttek, amiből többen arra következtettek, hogy nem sok gyakorlati értelme van ellen-elnökjelölteket állítani.

A kampány addig sem volt túl heves, hiszen a kívülállók számára is láthatóan csak a rezidensszövetség mutatott némi aktivitást, amikor az utolsó néhány napban küldött néhány kritikai üzenetet az orvosi kamarának.

Végül szombaton négyen ismertettek elnöki programot – Éger István, Dénes Tamás, aki a hét elején távozott a rezidensszövetség elnöki posztjáról, Lotz Gábor, a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézetének docense, és Major László, aki tavaly februárig a felügyelőbizottság alelnöke volt. A posztról azonban akkor lemondott, miután a tavaly tél végén összehívott küldöttgyűlés az fb által feltárt visszásságok ellenére nem hívta vissza az elnököt, illetve az elnökséget. 

A jelenlévők szerint a küldöttek szinte vita és reakciók nélkül tudomásul vették a programbeszédeket, majd 62 százalékuk megszavazta a folytatást Éger István korábbi elnöknek. Dénes Tamás a szavazatok 15, Major János a voksok 12,5, illetve a még induló Lotz Gábor a szavazatok 9,5 százalékát kapta.

Dénes Tamás a sajtóhoz eljuttatott levélben gratulált Éger Istvánnak az újraválasztásához. 

A MOK országos küldöttközgyűlése egy nyilatkozatot is elfogadott, ebben egyebek mellett kifogásolták, hogy a bérfelzárkóztatás megakadt, az orvosok és az ápolók végtelenül túlterheltek, elkeseredettek, kiégettek.

Mint azt írták: Háborús időket élünk. Kezelhetetlen mértékű migráció, terrortámadások rengetik környezetünket. Ám nem szükséges semmilyen erőszakos cselekmény, elegendő egy – a bukarestihez hasonló – tragikus baleset ahhoz, hogy a tömeges halál és szenvedés húzza alá ellátórendszerünk totális elégtelenségét. Ki kell mondani, ma Magyarország egészségügyi ellátóképessége, a sürgősségi ellátókapacitás önmagában is jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A küldöttközgyűlésen 378 küldött szavazhatott volna, 276-an vettek részt a két napos fórumon. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.