Megtapasztalta a csodát az ikonhoz fohászkodó fideszes honatya

A zömében románok lakta Pusztaottlaka ortodox templomában régóta látható egy ikon, amelyet a helybeliek sokáig titokban tartottak a külvilág elől. Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, egyben a falu polgármestere szerint itt az ideje, hogy a széles nyilvánosság is megismerhesse Arsenie Boca léleklátó atya alkotását. A politikus már többször is fohászkodott az ikonhoz, és megtapasztalta a csodatévő képességét.

Huszonkét méter magas, máramarosi stílusú ortodox templom építését tervezik idén Pusztaottlakán - adta hírül a  beol.hu. A dél-békési kisfalu negyedik templomában helyezik majd el a romániai Arsenie Boca, a léleklátó atya alkotását, amelyhez már sokan fohászkodtak és állítólag rövid időn belül teljesült a kérésük: sikeressé váltak, meggazdagodtak.

A főként románok lakta Pusztaottlaka jelenlegi ortodox templomát tavaly újították fel. Belül, a falon lóg egy festmény, amelynek többen különleges képességet tulajdonítanak.

– Az ikont Pusztaottlaka nagy tiszteletnek örvendő papja, Rocsin atya kapta a bukaresti pátriárkától. Az atyát nagyon szerette mindenki, és ő is felelősséget érzett a helybéliekért. Ezért, bár lehetősége lett volna az egyházi ranglétrán előbbre lépni, mégis maradt Pusztaottlakán 2003-ban bekövetkezett haláláig – mondta a beol.hu-nak Simonka György, a település polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő, aki négyéves korától járt Rocsin atyához hittanórákra.

– A mi vallásunk sok mindenben eltér más keresztény vallásoktól. Komoly tisztelet övezi templomaink ikonosztázait. Az ikon ablak a mennyországra. Ha egy ortodox ember betér a templomba bárhol a világon, első dolga, hogy az ikont megcsókolja. Ha bűnbocsánatért imádkozunk, akkor Jézushoz tesszük, ha gyermekáldásért, Máriához, de vannak ikonok, szentek, akikhez gyógyulásért, vagy a kitartás gyümölcséért lehet fohászkodni – folytatta Simonka György. Az ikonhoz sok helybéli fohászkodott már, többek között ő is.

– Eddig azért nem tártuk a nagy nyilvánosság elé Pusztaottlaka kincsét, mert féltünk, hogy ha kiderül különös jelentősége, akkor esetleg ellophatják. A templomot tavaly, a felújítás során riasztóval szereltettük fel, a faluban pedig minden utcában kamera figyel a közbiztonságra. Most már beszélhetünk róla – nyilatkozta a polgármester, aki beszélt a szerzetesről, Arsenie Boca atyáról, az ortodox egyház vértanújáról is, aki az ikont festette.

Az atyáról sok mindent tartanak, többek között azt is, hogy jövőbe látó volt. Arsenie Boca teológiát, orvostudományt és képzőművészetet is tanult. Mivel nagyon nagy szeretettel vették körbe az emberek, ezért 1943-ban figyelt fel rá először a román titkosszolgálat. Többször vizsgálat alá vonták, amit hosszabb-rövidebb börtön követett.

Feljegyzések szerint a háború alatt nagyon sok asszony kereste fel az atyát, hogy adjon hírt a férjükről. Mivel tömegesen voltak, állítólag Arsenie rámutatott egy-egy asszonyra: „Te állíts keresztet a férjed emlékére, te készíts csomagot és küldd el!”. A háború után sokan látogattak el hozzá, hogy igaza volt. Azt is beszélik, nézésével állatokat szelídített, és belelátott az emberek gondolataiba.

– Ceausescu román diktátor bukását és halálát is megjósolta, hátborzongató pontossággal. A Pusztaottlakán lévő Úrvacsorát cellájában festette. Az ikon sokunk szerint csodát tesz, amit magam is megéltem – nyilatkozta a honatya a beol.hu-nak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.