galéria megtekintése

Megtaláltuk az Orbán-kormány Dagobert bácsiját

12 komment

M. L. F.

Igencsak megugrott a nemzeti fejlesztési miniszter vagyona. 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint Seszták Miklós 29 millió forinttal nagyobb megtakarítással rendelkezett, mint 2014 decemberében, ráadásul 3 millióval csökkentette az adósságát is.

A miniszter az egyik legvagyonosabb tagja a harmadik Orbán-kabinetnek. Seszták ezekkel a megtakarításokkal büszkélkedhet:

– 202,6 millió forint van pénzintézeti számlán, továbbá 10,7 millió forint értékű devizája is akad;

– 19 millió forintot tart készpénzben;

– 3 millió forint egyéb megtakarítása és emellett 3 milliós adóssága van, amellyel egy magánszemélynek tartozik.

2014-ben a miniszternek még „csak" 206 milliós megtakarítása volt, és dupla ennyi tartozása. Volt miből félretennie. Az 1,1 milliós havi miniszteri fizetése mellett 2015-ben közel 36 millió forintot kapott a Seszták és Társai ügyvédi irodától, amelynek 99,9 százalékos tulajdonosa. A tárcavezetőnek három kisvárdai és egy XIII. kerületi ingatlanban van részesedése, egy másik budapesti lakásnak pedig haszonélvezője. Autó nincs a nevén, a kormányzati szolgálati autót használhatja.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a többi miniszter nem áll ilyen jól. Ugyan a Miniszterelnökséget irányító Lázár János kötvényben 42 millió, életbiztosításban 6,8 millió, részvényben 6 millió forintot tart, bank(ok)nak 45, magánszemélyeknek 36 millióval tartozik. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog Zoltánnak súlyos milliókkal zsugorodtak a megtakarításai, Fazekas Sándor egymilliós megtakarítást vallott be. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csak kétmilliót tudott összespórolni, és pár százezerrel csökkentette az adósságát. Szijjártó Péter eladta az egyik házát Dunakeszin – igaz, úgy tűnik, áron alul –, és több mint egy millióval esett vissza a félretett pénze. A friss miniszternek, Rogán Antalnak közel 44 milliós adóssága van, ráadásul 3 millióval visszaestek a megtakarításai.

Seszták Miklós, az Orbán-kormány Dagobert bácsija
Seszták Miklós, az Orbán-kormány Dagobert bácsija
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Hende Csabát tavaly váltó Simicskó István honvédelmi miniszter ugyan 60 milliónyi félretett pénzzel rendelkezik, de 2014-hez képest mindössze egymillióval tudta növelni megtakarításait. Még a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt, sőt maga a kormányfő, Orbán Viktor sem olyan vagyonos papíron, mint beosztottjuk, Seszták. Az előbbi 2,2 milliós megtakarítással rendelkezik, a miniszterelnöknek pedig „csak" 4,1 millióval nőtt a félretett pénze.

Nem tudni még, hogyan alakult az egyébként vagyonos belügyminiszter, Pintér Sándor anyagi helyzete, a kormány honlapján ugyanis cikkünk megjelenésekor még csak a tavaly januárban leadott nyilatkozata volt kint, hiszen a belügyminiszter nem képviselő, Seszták viszont az, a KDNP-frakció tagja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.