Megtalálták a forradalom lángját

Egy rejtéllyel kevesebb: Nyergesújfalun, egy kőfaragó telepen tegnap megtalálták a Kossuth tér átépítése közben titokzatos okból és körülmények között eltüntetett 56-os emlékművet, a hajdan örökmécsesként szolgáló A forradalom lángját.

A felfedezők – az alkotás felkutatására és visszaállítására létrehozott Facebook-szerveződést jegyző Magyar Fruzsina és férje, az Ötvenhatos Emlékbizottságot elnöklő Mécs Imre – egy civil közlés nyomán bukkantak rá a Lugossy Mária szobrászművész által jegyzett gránit térplasztikára, amelyet a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád javaslatára még 1996-ban helyeztek el a téren.

Mécs Imre lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a művet darabokra szedték ugyan, de jó állapotban van, csak kisebb restaurálást igényelne. Ahogy fogalmazott, jogi, erkölcsi és társadalmi lépéseket tesznek az emlékmű újraállíttatása érdekében, törekvésüket máris sokan támogatják.

Mécs Imre a Parlament előtt demonstrált hétfőn délután
Földi D. Attila / Népszabadság

Kérdésünkre, hogy a történtek fényében mennyi esélyt lát a sikerre, azt mondta, hogy derűlátó, hiszen „Orbán Viktor is visszakozott már néhány esetben”.

Ígéretet ritkán váltanak be ilyen gyorsan: Mécs Imre alig négy napja, október 22-én este, ugyancsak a Kossuth téren közölte a megemlékezőkkel, hogy megkeresik az alkotást. Az emlékmű sorsának alakulását itt lehet követni a Facebookon. A mozgalommal élőben is lehet találkozni a Parlament előtt: az aktivisták esténként, ahogy ma is, nemzeti trikolórok, uniós zászlók, egy alkalmi láng és az Orbán-kormányt kritizáló transzparensek társaságában demonstrálnak, egészen november 4-éig.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.