Megszűnik a Demokratikus Kerekasztal

A Demokratikus Kerekasztal (Deka) vasárnap úgy határozott, hogy megszünteti tevékenységét, és Deka-Főnix néven új mozgalmat hoznak létre.

A Deka az MTI-hez eljuttatott közleményében arról is beszámolt, hogy az 5. plenáris ülésükön hozott döntés értelmében a Deka-Főnix változatlanul magáénak vallja a Deka alapelveit, alapértékeit, és folytatja az eddigi, a munkacsoportokban, internetes felületeken végzett szakpolitikai tevékenységet. Az új mozgalom nem lép fel azonban azzal az igénnyel, hogy az összes magyar demokratikus csoportosulást integrálja, illetve azok közös fóruma legyen - hangsúlyozták.

Deák Dániel, a Deka-Főnix egyik képviselője az MTI-nek telefonon azt mondta: az új mozgalom egységesebb, összetartóbb lehet. Létrehozása "nyereség és veszteség is egyszerre" - tette hozzá, arra utalva, hogy bizonyosan kevesebben lesznek, de az új mozgalomhoz csatlakozók nézetei közelebb állnak majd egymáshoz.

A Budapesten, a Wesley János lelkészképző főiskolán tartott ülésen mintegy harmincan vettek részt (300 meghívót küldtek ki), de a döntés meghozatala előtt széles körben konzultáltak.

A Demokratikus Kerekasztal elnevezésű társadalmi, szakpolitikai párbeszéden alapuló fórumot idén január végén hozták létre ismert baloldali közéleti szereplők azzal a céllal, hogy más hasonló, nemzeti minimumot kidolgozó kerekasztalokkal együtt közös jövőképet alakítsanak ki Magyarországról. Első plenáris ülésükön a felszólalók arról beszéltek, hogy a demokrácia és a köztársaság helyreállítását, új választójogi törvényt, továbbá a gyermekszegénység felszámolását, az ország anyagi javainak igazságosabb elosztását akarják elérni. A kerekasztal létrehozását Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró kezdeményezte.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.