Törvényes a kishantosi földpályázat

Megalapozatlannak találta a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. beadványát a Pesti Központi Kerületi Bíróság gazdasági tanácsa. Az indoklás szerint nem lehet vizsgálni az állami földpályázat hátterét, csak a szerződés érvényességét.
A bíróságnak nem tiszte a pályázati rendszer szabályosságának vizsgálata
A bíróságnak nem tiszte a pályázati rendszer szabályosságának vizsgálata
Teknős Miklós / Népszabadság
A kedden kihirdetett elsőfokú ítéletében Csonka Ildikó bíró elutasította a földhaszonbérleti pályázatokon vesztes ökogazdaság arra vonatkozó keresetét, hogy állapítsa meg egy újonnan kötött bérleti szerződés érvénytelenségét. A kishantosiak azt a pályázatot támadták meg, amelynek benyújtója még nem foglalkozott mezőgazdasággal, amikor pályázott, ennek ellenére nyerni tudott.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy a bíróságnak nem tiszte a pályázati rendszer szabályosságának vizsgálata, kizárólag az adott szerződés érvényességét vizsgálhatta. Ha a pályáztató a szerződést megelőzően szabálytalanságot követ el (a kishantosiak ezt állították a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetről), az sem eredményezi automatikusan a szerződés érvénytelenségét. A bírónő azt is megállapította, hogy az NFA által megkötött, Kishantos által kifogásolt bérleti szerződés nem ütközött jó erkölcsbe sem. A húsz év után bérelt állami földek nélkül maradt, az egykori fideszes agrárállamtitkárral, Ángyán Józseffel jó kapcsolatot ápoló, a földbotrányok nyilvánosságra kerülése óta ellehetetlenített biogazdaságnak a 96800 forintos perköltséget is meg kell térítenie.

– A pernek nincs vége – nyilatkozta a nem jogerős ítélet kihirdetése után Ács Sándorné, a kishantosi vidékfejlesztési központ vezetője. – Sajátos látleletet kaptunk a magyar jogrendszer gépezetének működéséről. Az ügyünkben csak olyan jogszabályokat vettek figyelembe, amelyek ellenünk szóltak. Az ombudsmani állásfoglalás – mely szerint „a biogazdálkodás eredményeként évtizedek alatt létrejött környezeti értékek méltók az alkotmányos szintű védelemre" – szóba se került. Az sem számított, hogy egy pályázó nem felelt meg a pályázati feltételeknek, mert már megkötötte a szerződést az NFA-val. Az NFA-t pedig a miniszter felügyeli, aki nem áll velünk szóba. Történelmi ítélet született, el kell rajta gondolkodnunk, kár, hogy nagyjából erre számítottam.

Ács Sándorné szerint Magyarországon színlelt pályáztatás folyik, a bíróság pedig joghézagra hivatkozik az állami földek ügyében. Csakhogy ez a joghézag teremtett lehetőséget arra, hogy hadjárat folyjon a nemzetközi minősítésekkel rendelkező ökogazdaság ellen. Ács Sándorné arról is beszélt, hogy jelenleg 30 ezer hektárt úgy bérelhetnek Fidesz-közeli cégek és gazdák az államtól, hogy pályáztatás nélkül megbízási szerződést kötnek velük. Erre Kishantosnak a biogazdálkodási hagyományai miatt esélye sem lehetett. Az új bérlők nekiestek az általuk korábban bérelt parcelláknak, és leműtrágyázták azokat.

A kishantosi vezető arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz Ángyán József miatt áll-e bosszút a biogazdaságon, azt felelte, ez bonyolult és hosszú folyamat. A 2010-es választások idején a Fidesz agrárpolitikáját támogatták, és a gödöllői egyetemi tanár szakmailag valóban segítséget nyújtott a népfőiskolának és a gazdaságnak. A hajtóvadászat azután kezdődött, hogy Ángyán közzétette a Fidesz-oligarchákról és a földszerzés igazságtalanságairól szóló tanulmányát. A földhaszonbérleti pályázatokon egy deka földhöz sem jutottak, ellenben arra kényszerültek, hogy birtokvédelmi perekben próbálják megvédeni igazukat.

– A bíróság nem azt mondta ki, hogy nincs igazunk – szögezte le Ács Sándorné. – Az ítélet ellen természetesen fellebbezünk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.