galéria megtekintése

A TV2 vezére nem lát botrányokat, csak ellendrukkereket

6 komment


M. László Ferenc

A tavalyi tetemes veszteség után idén megsokszorozza nézői számát és a bevételeit a TV2. Nem tart a botrányoktól, és teljes mértékben megbízik Kökény-Szalai Vivien hírigazgatóban. Andy Vajnát pedig még nem látta idegeskedni a tévé ügyei miatt. Dirk Gerkens vezérigazgatót kérdeztük.

– A TV2 házán zajló botrányok láttán felmerült-e önben, hogy lemond?

Nem, eszembe sem jutott.

– Ezek szerint elégedett az eredményekkel?

 

Abszolút elégedett vagyok.

Dirk Gerkens, a TV2-csoport vezérigazgatója
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– A legutóbbi hétvégéket behúzta a TV2, de még mindig az RTL Klub vezet 106 megnyert estével.

Büszke vagyok a hétvégi eredményeinkre, hatalmas siker. Különösen azért, mert a most adásba küldött műsorok – Kismenő, Nagy Duett, Showtime – már annak a műsortervezésnek az eredményei, mely már az új stábnak köszönhető. Három hónappal ezelőtt, amikor belevágtunk, azt kértem tőlük, hogy két dologra fókuszáljanak. Egyrészt a főcsatorna hétvégi műsoraira koncentráljunk, másrészt a kábelcsatornáink (SuperTV2, Fem3, Pro4 – a szerk.) újrapozicionálására: szerintem a SuperTV2 gyors feltörése önmagáért beszél.

– Azért a hét napból minimum ötöt továbbra is az RTL nyer.

Nagyon rövid idő alatt értük el ezeket az eredményeket. Így a félév végére már figyelhetünk az esti műsoridőt megelőző, a nézettség emelkedése szempontjából fontos kora esti műsorsávra is. Persze, a pénteki nap még mindig gyenge, de dolgozunk ezen is.

– Milyen eredményt vár az év végére?

Az a célom, hogy egész évben mi nyerjük a hétvégéket, hét közben pedig záruljon az olló a két tévétársaság között. Jól haladunk.

– A tulajdonos, Andy Vajna szintén ennyire elégedett?

Igen. Ő is tudja, hogy a tévés üzlet nem sprint, hanem maraton. Türelmes üzletember.

– Úgy hallottuk, a Tényeket övező botrányok miatt kiakadt.

Amióta átvettem a cég vezetését, egyszer sem láttam, hogy idegeskedne a TV2 ügyei miatt.

– Ezek szerint ő is elégedett Kökény-Szalai Vivien hírigazgató munkájával?

Teljes mértékben. Ahogy én is elégedett vagyok vele. Biztos vagyok benne, hogy irányba állítja majd a TV2 hír- és aktuális műsorait. Ugyanolyan eredményes lesz a tévés munkája, mint amilyen sikereket a média más területén elért. Ne felejtsük el, hogy a Szalai által korábban irányított magazin, a Story úgy tudta növelni az eladott példányszámát, hogy közben a nyomtatott sajtó haldoklik. Ez fontos szempont volt a kinevezésekor.

– Mikor előzi meg a Tények az RTL Klub híradóját? Ugyanis az idei évben ez csak egyetlenegy alkalommal jött össze.

Vannak napok, amikor csaknem beérjük a Híradót. A cél, hogy az utolsó negyedévben be is fogjuk.

Nagyon elégedett a számokkal
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Ki javasolta Kökény-Szalait hírigazgatónak?

Amikor átvettük a TV2 irányítását, átbeszéltem Andyvel az új szervezeti struktúrát, végigmentünk a vezetői posztokon. Szalai neve már akkor a listán volt. A fő kérdés az volt, hogy milyen típusú tévét szeretnénk, milyen irányba vigyük el az infotainment műsorokat. Stratégiai döntés volt, hogy ezeknek a műsoroknak elsősorban a szórakoztatásról kell szólniuk. Számomra világos volt, hogy erre a feladatra ő a legalkalmasabb ember a piacon.

– Tájékoztatta önt Szalai, mielőtt adásba küldte a Pukli Istvánról és Juhász Péterről szóló politikai riportokat?

Nekem az RTL-ben is az volt a vezérigazgatói filozófiám, hogy hagyom szabadon dolgozni a munkatársaimat. Ez a TV2-nél sem változott. Vezetői hiba, ha egy igazgató a legapróbb ügyekig bezárólag mindenbe bele akar avatkozni. Tehát nem is várom el, hogy ilyesmikről informáljanak.

– Megnézte ezeket az adásokat?

Igen.

– És etikusnak találta a riportokat?

Mentalitását tekintve nem éreztem nagyon másnak, mint amit az előző munkahelyemen tapasztaltam. A körülötte kialakult hisztéria sokkal jobban meglepett, mint maguk a riportok. Az ellendrukkerek minden lehetőséget megragadnak, hogy kritizálhassák a TV2-t, és minden ilyesmit hibának állítsanak be, közben a sikereinkről elfelejtenek beszámolni.

– Ami a kinevezéseket illeti, állítólag ön egy másik szakembert akart a gazdasági igazgatói székbe, nem Halkó Gabriellát.

Ismeri ön Halkót?

– Személyesen nem. Miért kéne?

Meg kellene ismernie, jó szakember. Nagyon elégedett vagyok vele. Ugyanakkor tudnia kell, hogy a napi ügyeket a pénzügyi igazgató, Jávorfi Szilvia viszi.

– Azért érdekes Halkó személye, mert korábban Habony üzlettársa volt, a köztévének is dolgozott.

Ettől függetlenül, vagy ami a köztévés megbízásait illeti, éppen ezért tapasztalt szakember. Nézze, a TV2-nek új tulajdonosa és új menedzsmentje lett, ez minden cégnél változásokat hoz, átalakul a stáb. Amikor György Bence (korábbi program- és hírigazgató – a szerk.) távozott a TV2-től, a Tények munkatársainak közel fele követte őt. Érdekes, hogy akkor ez nem volt egy hónapig téma a lapokban.

– Mekkora volt a TV2 tavalyi vesztesége?

Maradjunk annyiban, hogy tetemes.

– Igaz, hogy a működésre újabb hitelt fognak felvenni az állami Eximbanktól?

Nem én tárgyalok a bankokkal, ez Andy területe.

– Piaci szereplők szerint 2016 első negyedévében zsugorodott a tévés piac. A TV2 bevételei hogyan alakultak?

Jobban állunk, mint tavaly ilyenkor. Állhatnánk persze jobban is. Viszont a nézettség növekedésével együtt tovább fognak növekedni a bevételeink is. Éppen újratárgyaljuk a szolgáltatókkal a kábelcsatornáink terjesztési díját, mert korábban túl alacsonyra lettek belőve.

A bankokkal nem ő tárgyal
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Talán azért, mert évekkel az indulásuk után is kicsi volt a közönségarányuk.

Igen, de ez megváltozott, a Super TV2 szépen jön fel, az elmúlt egy hónapban a teljes napot tekintve a harmadik legnézettebb kábelcsatorna volt. Csoportszinten az a gond, hogy túl kevés csatornánk van, és nem kapunk a közönségarányunkhoz mért nagyságú terjesztési díjat a kábelszolgáltató cégektől. Azt gondolom, hogy rövidesen óriási lehetőségek nyílnak számunka a reklámbevételeket illetően is. Ugyanis szerintem az RTL piaci helyzete fenntarthatatlan. Miközben több mint 50 százalékos a részesedésük a tévés hirdetések piacán, a közönségarányuk csoportszinten 27 százalékos. És közben 30-40 százalékkal drágább, mint a TV2.

– A TV2 is durván emelte az árait idén.

Ne a listaárat nézze. Ami a valós árainkat illeti, az emelés elhanyagolható, például most januárban olcsóbbak voltunk, mint 2015 januárjában. A különbség még így is tetemes a javunkra az RTL-hez képest. Tudom, hogy több ügyfél is elégedetlen az RTL-lel.

– Tavaly év elején még nem zavarta, hogy az RTL kapja a reklámbevételek felét. Az RTL vezéreként akkor még hosszú távú megállapodásokat kötött a reklámokat közvetítő ügynökségekkel.

A TV2 volt tulajdonosai akkoriban kerülték a versenyt az RTL-lel, a nézettségi olló szétnyílt. A nagy ügynökségek biztosak lehettek benne, hogy az RTL közönségaránya nőni fog. Mivel én kötöttem őket, tudom, hogy mikor futnak ki ezek az egyezségek. Tehát bátran mondhatom, hogy addigra a TV2 nézettségét tekintve is készen áll majd arra, hogy növelje a piaci részesedését. Ezek a megállapodások ráadásul csak akkor tarthatóak, ha az RTL nézettsége a következő hónapokban jól alakul. Most szólók, nem ez fog történni.

– A kormány másfél évig várt annak a rendeletnek a kiadásával, mely engedélyezi az RTL és a TV2 főcsatornájának is a kábeldíj beszedését. Igénybe vette ebben Habony Árpád lobbierejét?

Mi köze van ehhez Habonynak?

– Nem mondja, hogy a médiapiacon is terjeszkedő tanácsadót nem érdekli a TV2. Mennyi befolyása van a tévére?

Nincs befolyása a TV2-re.

– Akkor miről beszélgetett vele pár hete a Four Seasons Hotel éttermében?

Hát ez az. Az egyik ellenzéki párt elnöke (Szigetvári Viktor, az Együtt vezetője – a szerk.) azt állította, hogy együtt látott minket Habonnyal és Tiborcz Istvánnal (a kormányfő vejével – a szerk.). Valóban egy térben tartózkodtunk, de én nem velük tárgyaltam, egy másik asztalnál reggeliztem.

– Vajna legutóbb a barátjának nevezte Habonyt. Önnek is barátja lett?

Egy okos embernek tartom, és tudott rólam, hogy kedvelem az okos embereket. De a Facebookon még nem jelöltük be egymást.

– Az új tulajdonos januárban vette át a tévét, de önt csak március végén jegyezték be cégvezetőként. Miért csúszott ennyit a bejegyzése a cégbíróságon?

Január óta teljes felhatalmazással és erőbedobással dolgozom. Ismer engem, tudja, hogy nem vagyok kispályás. Focihasonlattal élve: ha csak egyszer is a kispadra küldenek, én azonnal kilépek a csapatból.

Habony okos ember, Gerkens szereti az okos embereket
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 – Említette, hogy több kábelcsatornára lenne szükség. Tervezik újabb kábelcsatornák megvásárlását?

A piaci szereplők pontosan tudják, hogy az elmúlt években bekövetkezett csatorna-boom után konszolidálódni fog a piac. Ezt egyébként Rákosi Tamás ismerte fel először, amikor eladta a csatornáit az RTL-nek. Mára nagyon kevés független szereplő maradt, és azt hiszem, ők is értik, csak akkor kaphatnak jó árat a csatornáikért, ha időben lépnek. Azt hallom, hogy a Viacom (a Comedy Central és az MTV amerikai tulajdonosa – a szerk.) például érdeklődik a Sportklub iránt. Az is elképzelhető, hogy a nagyobb szereplők is átalakítják a portfóliójukat, és lesznek eladó csatornáik.

– Lényegében már csak két független szereplő van, a Story Tv és a Sláger Tv tulajdonosai. Melyikkel tárgyal?

Ezeket a tárgyalásokat nem én folytatom le. De jelen fázisban az ilyen irányú egyeztetéseket nem is érdemes még üzleti tárgyalásoknak nevezni, szétnéztünk a piacon.

– Viszont a Story és a Sláger tulajdonosai azt nyilatkozták, hogy nem fogják eladni a tévéiket.

Egy biztos, nekünk az akvizíció nem kényszer, túlárazott csatornákat nem veszünk meg, melléfog, aki erre számít. A TV2-nek a vásárlás csak az egyik opció. Szóba jöhet új csatornák elindítása vagy a meglévők teljes újrapozicionálása, a rebranding.

– Igaz az, hogy egy humorcsatorna indításán is gondolkodnak?

Egy értékes terméknek gondolom, ráadásul jelenleg csak egy ilyen csatorna van a piacon (Comedy Central – a szerk.), de még nem született döntés erről. Hamarosan bemutatjuk a terveinket. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.