Átment, mint a karikacsapás

Az Országgyűlés hétfőn 80 százalékos többséggel, kormánypárti és ellenzéki szavazatokkal támogatta a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot.
A kormánypártok, a Jobbik és két liberális politikus – Fodor Gábor és Kész Zoltán – egyetértésével a parlament úgy döntött: támogatja Budapest 2024-es olimpiai pályázatát. A frakciófegyelem alól csak a fideszes Bencsik János és a szocialisták fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes tért ki, mindketten tartózkodtak, csakúgy mint Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője, akit talán az bizonytalanított el, hogy az olimpia fő helyszínének szánt Csepelen választották meg az Országgyűlésbe. Máskülönben a minap – a kormány javaslatát karikírozva – még azzal viccelt: Budapestnek a téli játékokra is pályáznia kellene. Az MSZP, az LMP és a DK képviselői mellett a PM-es Szabó Tímea és Szelényi Zsuzsanna (Együtt) nemmel voksolt a határozati javaslatra, amely olyan abszurditásokat tartalmaz, mint hogy az olimpia rendezésével keletkező többletbevételt lehetőség szerint az egészségügy fejlesztésére kell fordítani.
A támogatók kisebb erődemonstrációt rendeztek a parlamentben: hatvan egykori bajnok és aktív sportoló kampányolt az olimpiáért
Földi Imre / Népszabadság

A parlamenti tárgyalás eredményeként Kövér László házelnök nem pusztán javaslatot tesz majd az olimpiai pályázati bizottság 24 tagjára, hanem kijelöli őket. A testület stratégiai ajánlásokat fogalmazhat meg a pályázat előkészítésével kapcsolatban, véleményezi a végleges dokumentumot, és népszerűsíti a rendezés szándékát, soraiban „elismert és közmegbecsülésnek örvendő" tekintélyekkel. A bizottságba minden frakció delegálhat egy tagot, a többiekről Kövérnek a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével (a fideszes Borkai Zsolttal), Tarlós István főpolgármesterrel, illetve a kormány Olimpia-felelősével kell majd aligha vérre menő egyeztetéseket folytatnia.

A támogatók kisebb erődemonstrációt is rendeztek: hatvan egykori bajnok és aktív sportoló – Rejtő Ildikó tőrözőtől az úszó Darnyi Tamáson át a londoni győztes Berki Krisztián tornászig – a parlamenti páholyból követte a szavazást. Közülük, a MOB-elnök Borkain kívül, csak Kárpáti Györgyöt mint rangidőst említette külön az ülés vezetője. Noha nem ő volt az egyetlen jelentős személyiség a vendégek között. Feltűnt a sportolók közül Farkas Péter birkózó olimpiai bajnok is, aki tavaly szabadult fegyházbüntetéséből, amelyet kábítószerrel való visszaélés miatt szabtak ki rá (hét évre), és amely elől egy időre elszökött. Erről a fideszes Gulyás Gergely annyit mondott: Farkas letöltötte a büntetését. De azt is megjegyezte, a kormánypártok nem akarják vele propagálni az olimpiát, ahogyan más, büntetett előéletű emberrel sem. A meghívottak listáját pedig a MOB állította össze.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.