Megszállási emlékmű: titkolózik a kormány

Bár a sasos-arkangyalos szobor még nincs a helyén, a Szabadság téren már a megszállási emlékmű díszkivilágítását szerelik. Egyelőre azonban nincs hitelt érdemlő információ arról, mikor lesz a szoboravató. A kormány titkolózik.

A Szabadság téren kedden kora este is megtartották az élőláncos demonstrációt: lassan másfél hónapja, az építkezés megkezdése óta folyik a tiltakozás.

"Remélem, nem hiába vagyunk itt, nem hiába járjuk körbe ezt a pocsék monstrumot" – mondta felszólalásában a DK-s Kósáné Kovács Magda. A közös vétkek beismerése valódi nemzeti akaratot és egységet kíván. Nem felejtünk, és nem hagyjuk, hogy mások feledtetni akarjanak – jelentette ki.

A kormány eredetileg március 19-én, a német bevonulás évfordulóján szerette volna átadni az emlékművet. Az időközben módosított határidő május 31-én, jövő hétvégén jár le. Ennél közelebbit a szoboravató időpontjáról eddig sem a Szabadság téri tiltakozóknak, sem az újságíróknak nem sikerült kideríteniük.

A tüntetések szervezői az EP-választások előtti napra, most szombatra politikai fórumot hirdettek a Szabadság térre, de egy fesztivál miatt az V. kerületi önkormányzat előzőleg ezt a helyszínt is lefoglalta. A „Szabadság tériek” ezért a Magyar Tudományos Akadémia előtt rendezik meg a fórumot.

Ez az intézmény legalább hitelesen képviseli a történelmet – utalt Popper Gábor liberális ügyvivő arra a nemrégiben tartott akadémiai konferenciára, amely bírálta a kormányzat emlékezetpolitikáját. A szombat délelőtt tizenegy órától kezdődő fórumra a demokratikus ellenzéki pártok vezetői kaptak meghívást. Közülük eddig Bokros Lajos (MoMa), Fodor Gábor (Magyar Liberális Párt), Gyurcsány Ferenc (DK) és Szabó Tímea (PM) jelezte részvételét. Mesterházy Attila szocialista pártelnököt Horváth Csaba fogja helyettesíteni.

Ugyancsak az MTA előtt szombaton este héttől demonstráció is lesz. Popper Gábor arra kért mindenkit, hozzon magával mécsest.

A szervezők rendre hangsúlyozzák, hogy az emlékmű elleni tiltakozás nem csupán a magyar zsidóság, hanem a teljes magyar társadalom ügye. Ezzel együtt többször kifogásolták, hogy a Mazsihisz vezetői nem mennek el a Szabadság térre.

Felhívtuk Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, aki közölte: sokféle módon kifejezték már tiltakozásukat a megszállási emlékmű ellen, az utcai demonstráció azonban nem tartozik a Mazsihisz eszköztárába. Heisler ugyanakkor megnyugtatónak tartja, hogy a magyar társadalom széles rétegei ellenzik az emlékművet.

A Mazsihisz vasárnap közgyűlést tart. A Szabadság tériek korábban kezdeményezték, hogy – Lovas Zoltán és Mécs Imre személyében – a tüntetők képviselői is felszólalhassanak a közgyűlésen. Heisler András elmondta, hogy ezzel kapcsolatban még konzultálnia kell vezetőtársaival.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.