Mégsem büntetnék a hamis videók gondatlan nyilvánosságra hozatalát

Támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága azt az ellenzéki módosító indítványt, amely törölné a bajai videóval összefüggő büntető törvénykönyvi (Btk.) módosításból a hamisított videó gondatlanságból való nyilvánosságra hozását.

A bizottság kedd reggel egyhangúlag hozta meg döntését. Hétfőn este már tárgyalták Harangozó Tamás és Bárándy Gergely szocialista képviselők javaslatát, amelyet akkor a testület nem támogatott. Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes elnöke most új állásfoglalásra kérte a bizottság tagjait annak érdekében, hogy a módosító indítványról szavazhasson a plenáris ülés.

A vitában egyetlen felszólalóként Staudt Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy ami így megmarad a törvényjavaslatból, az bizonyos tényállásokban ma is része a Btk.-nak. Ez csak annyiban bővíti a jelenlegi becsületsértést és rágalmazást, hogy bizonyos esetekben közvádasítja az eljárásokat - mondta.

A Btk. módosításáról hétfő délelőtt vita volt az alkotmányügyi bizottságban, az ellenzéki képviselők úgy értékelték, hogy annak elfogadása a tényfeltáró újságírás végét jelenti.

A törvényjavaslatot a fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos, valamint a KDNP-s Harrach Péter és Pálffy István nyújtotta be, miután kiderült, hogy hamisított a bajai választással összefüggő, a hvg.hu-n nyilvánosságra hozott videofelvétel. A javaslat értelmében a jövőben szabadságvesztéssel lenne büntethető, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, illetve tesz elérhetővé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.