Mégsem poloskát találtak a Soros támogatását élvező intézetben

Megszüntette az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben talált „poloskának" nézett eszköz miatt jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy adatszerzés gyanújával indított nyomozást a BRFK. Az igazságügyi szakértő egyértelműen kizárta, hogy a kérdéses eszköz lehallgató berendezés, vagy akár annak alkatrésze lett volna.

 

Azt, hogy mi volt az a „valami", amit az intézet munkatársai megtaláltak, és hogyan került az intézet egyik kábelelosztójába, nem tudni, szakértők szerint azonban sem adatrögzítésre, sem adat továbbításra nem volt alkalmas.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben az után kezdtek el poloskák után kutatni, hogy több kormányzati politikus sajtónyilatkozataiból arra következtettek, hogy a Soros György által támogatott szervezetek tevékenységével kapcsolatban titkosszolgálati információk állnak a rendelkezésükre.

Július elsején az intézet irodáinak átkutatása közben a munkatársak találtak „valamit", a központi kábelelosztóban, ahol a telefonos és az internetes kábelek haladnak.

Egy, a rendőrség határozata szerint ismeretlen szakértő „szakvéleményére" hivatkozva állították később az intézet munkatársai, hogy az az internetes, az élő és a telefonos beszélgetések megfigyelésére és továbbítására alkalmas eszközt lehet. Július 8-án az ismeretlen eszköz fotóját és a megtalálásának történetét feltették az intézet közösségi oldalára. A sajtó onnan kapta fel.

Közben Majtényi László igazgató felkért egy másik szakértőt, aki ismeretlen kollégájának az álláspontjával ellentétes szakvéleményt adott – derül ki a rendőrség nyomozást megszüntető határozatának indoklásából. Eszerint a kábeldobozban talált „valami", akármi lehet, de nem poloska.

Csakhogy addigra már Tényi István profi feljelentő a rá jellemző gyorsasággal feljelentést tett a rendőrségen jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy adatszerzés gyanúja miatt, a rendőrség pedig tette a dolgát. Lefoglalta és valódi igazságügyi szakértőinek adta át vizsgálatra az eszközt.

Mivel a vizsgált tárgy titkos adatrögzítésre és továbbításra alkalmatlan, a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. A döntés ellen Majtényi László panasszal élhet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.