Beismerés: becsődölt az állam szupergépezete

„Magas minőségű, oktatást segítő a tankönyvellátási rendszer”, „jól vizsgázott az új tankönyvterjesztési rendszer: a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. iskolakezdésig az összes tankönyvet kiszállította az iskolákba” – íme, néhány minisztériumi közlemény címe az elmúlt két évből.
Szétzúztak, majd államosítottak egy jól működő piacot FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Szétzúztak, majd államosítottak egy jól működő piacot
Kurucz Árpád / Népszabadság

A propagandaszövegek a kormány által szétvert, majd államosított tankönyvellátási piac miatt kialakult folyamatos káosz ellensúlyozására születtek. (Emlékeztetőül: országszerte számos iskolába több hónapos késéssel érkeztek meg a tankönyvek, a tankönyves tanárok díjazása a töredékére zsugorodott, miközben a tankönyvellátás megdrágult.) Hiába bizonygatta a korábbi államtitkár, Hoffmann Rózsa, hogy a Kello jól teljesít, és a problémákat az áskálódó sajtó és az ellenzéki pártok csak felfújják, most a tárca mégis úgy döntött, meneszti a cég igazgatóját, Arany László Tamást.

„A kormány célja a magas színvonalú, a képességeknek megfelelő oktatás és nevelés biztosítása valamennyi gyermek számára. Az ehhez alapfeltételül szolgáló tankönyvellátással kapcsolatos folyamatok elmúlt időszakának értékelését követően változtatás történt a Kello vezetésében” – ez áll a váltást bejelentő közleményben. Az Emmi végül tehát mégis csak elismerte: nem ment minden a legnagyobb rendben.

A most kipaterolt igazgató igazi pártkatona volt: az Átlátszó derítette ki, hogy a 2010-es önkormányzati választásokon elbukott esztergomi fideszes városvezetés sleppjéhez tartozott. Arany László Tamás helyére, úgy fest, most találtak egy valódi menedzsert, több évtizedes vállalatvezetési tapasztalattal. Tőczik Zsolt korábban 13 éven át dolgozott a Procter & Gamble-nél. 2005-től a Fonyódi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója volt, 2007-től pedig az Expressz-csoportot vezette.

Csakhogy – emlékeztetnek erre szakértők – a Kellónál kialakult probléma nem csak a vezető személyével kapcsolatban merült fel korábban sem, hiszen a kormány 2012-ben egy jól működő, sokszereplős piacot zúzott szét. Kérdés, hogy Tőczik Zsolt vissza tudja-e állítani a korábbi bizalmat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.