Mégsem kell megismételni a polgármester-választást

A főváros XV. kerületében nem kell megismételni a választást azért, mert a polgármesterjelölt nemcsak az őt jelölő DK, hanem az indulását támogató MSZP, Együtt, PM, MLP és egy civil szervezet logóját is feltüntette a kampányplakátjain – mondta ki a Fővárosi Választási Bizottság. A Fidesz fellebbez.

Nem kell megismételni a szavazást a főváros XV. kerületében – döntött a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfő este. A Fidesz azért támadta meg a DK-s polgármesterjelölt kampányát, mert a párt álláspontja szerint a választáson győztes Hajdu László a kampány során megtévesztette a szavazókat, amikor azt állította, hogy a demokratikus ellenzék jelöltje, és a plakátjain nemcsak az őt jelölő DK, hanem az indulását támogató MSZP, Együtt, PM, MLP és egy civil szervezet logóját is feltüntette. A kormányoldal szerint ezzel Hajdu félrevezette a választókat.

- Világosan meg kellett volna különböztetnie a jelölő és a támogató szervezeteket – hangoztatta a fideszes László Tamás korábbi polgármester. A helyi választási bizottság a kifogásoknak múlt csütörtökön helyt adott, megállapítva, hogy Hajdu valóban nem a „demokratikus ellenzék", hanem kizárólag a DK jelöltje, és így a kampányplakátjai és más kiadványai alkalmasak a „választói akarat befolyásolására, a választók megtévesztésére", s ezáltal jogsértők.

Az FVB azonban már korábban megsemmisítette a XV. kerületi választási bizottságnak még az önkormányzati választás előtt hozott, hasonló kifogások alapján a jelöltet és a DK-t elmarasztaló határozatait, amelyekben milliós nagyságrendű pénzbírságot is kiszabtak. Nem állapítható ugyanis meg – szögezte le a testület –, hogy milyen jogszabállyal ellentétes, illetve kinek a jogos érdekeit sérti Hajdu kampánya amiatt, hogy az őt jelölő DK mellett azon szervezeteket is megnevezte, amelyek a jelöltségét támogatták.

Tegnap este így helyt adtak Gyurcsány Ferenc DK-elnök fellebbezésének is, és felülírták a helyi választási bizottság újabb határozatát. A FVB ezzel kapcsolatban jelezte: a támogató szervezetekként feltüntetett pártok ekként való megjelenítésüket nem kifogásolták. Hajdu ugyanakkor azt sem állította – mutatnak rá –, hogy a demokratikus ellenzék valamennyi szerveződése mögötte állna.

A Fidesz a döntés miatt a Fővárosi Ítélőtáblához fordul, amelynek három napon belül döntenie kell. A bírósági határozat ellen alkotmányossági panaszt is be lehet nyújtani, így a végső szót esetleg az Alkotmánybíróság mondja majd ki.

Hajdu kérdésünkre kijelentette: reméli, hogy a kutyakomédia ezzel lezárul, és jövő hétfőn megkezdheti végre az érdemi munkát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.