Mégsem tartja csalóknak a kórházigazgatókat a kormány?

Nem tervezi a kormány, hogy eljárást kezdeményez a kórházi főigazgatók ellen költségvetési csalásért – jelentette ki Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a Népszava újságírójának kérdésére.

A fölvetés előzménye az a hétfő esti RTL-Klubon tett Varga Mihály-nyilatkozat, amelyben – Baló György műsorában – a nemzetgazdasági miniszter költségvetési csalóknak nevezte a kórházigazgatókat. Mert – szerinte – azok az intézményeik nevében olyan költségvetési támogatásra vállalnak kifizetéseket, amelyre nincs fedezet. „Ez egy költségvetési csalás” – mondta akkor a miniszter. Hozzátette azt is, meg kell nézni, hogy a kórház vezetői megtesznek-e mindent annak érdekében, hogy a működés fegyelmezett legyen.

A miniszter arra a felvetésre, hogy adna-e több pénzt a kórházaknak, azt felelte: valószínűleg másként adná a pénzt. Szakmai hibának tartja, hogy az egyik kórházi adósságkonszolidációtól a másikig jutnak el. Öt évvel ezelőtt 30 milliárd forint volt az adósság, mostanra pedig 60 milliárd. Nem egészen látja – mondta – , hogy mi változott közben az egészségügyben. Hozzátette: ez mégiscsak egy lehetetlen helyzet. Baló György erre azt mondta, hogy egy kórházi vezető másik választása, hogy bereteszeli a kórház ajtaját, erre Varga úgy reagált: vagy a kórház nem működik rendesen, mert van olyan kórház, amely nem termel adósságot.

Lázár János válaszában azt is elmondta: ő inkább elismeréssel tekint a kórházi főigazgatókra, mert ők azok, akik hosszú évtizedek óta, a saját tulajdonosaikkal zajló viták ellenére is talpon tartották az intézményeiket. Hozzátette: de azért az érintetteknek észre kellene venniük, hogy új rendszer van, amelyben az állam a tulajdonos, és ebben a szisztémában minden kézmozdulatuk látszik. A kormány és a gazdasági miniszter együttműködést vár az intézményvezetőktől, hogy a rendelkezésre álló keretek között oldják meg közösen a problémákat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.