Megroppantja a családi kasszát a tankönyv-csekkek befizetése

Két héten belül gyerekenként több tízezer forintot kell befizetniük a szülőknek a tankönyvekre. Sokan föl vannak háborodva az ultimátumszerű fölszólításon, mert tavaly is hiába fizették be, a gyerekek jó néhány tárgyból nem kapták meg hosszú hónapokig a tankönyveket. Az MSZP vasárnap közleményben szólította fel a kormányt, hogy ne a szülőkkel fizettesse meg a közoktatás "ész nélküli" átalakításának árát.

100 ezer forint egy kétgyerekes család költsége az iskolakezdésre. Ennek körülbelül felét már most, augusztus 15-ig be kell fizetniük a szülőknek a tankönyvekre - minderről az RTL-klub híradója számolt be. A két fiú még általános iskolás, a család szerint óriási terhet jelent számukra az összeg befizetése. A csatorna azt követően dolgozta fel a történetet, miután a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a tanulók lakcímére kipostázott tankönyvcsekkeket. A Kello tájékoztató anyaga szerint a szülőknek lehetőségük van a tankönyvcsomagok ellenértékét többféle utalvánnyal is kiegyenlíteni a társaság ügyfélszolgálati pontjain.
 
A papíralapú utalványok közül elfogadják az Erzsébet iskolakezdési, ajándék és gyermekvédelmi utalványt, a Sodexo iskolakezdési támogatás utalványt, a Ticket Service beiskolázási utalványt, a Posta Paletta iskola és ajándékutalványt, valamint a Puebla beiskolázási, ajándék, kultúra utalványt. Elfogadható e-utalvány az OTP Cafeteria kártya és a Multi-Pay Cafeteria kártya. Felhívták a dokumentumban a figyelmet arra is, hogy azok a tanulók, akik pótvizsgázni fognak, ne fizessék be a csekket, csak a pótvizsga után.

Az MSZP vasárnap közlemény szólította föl  a kormányt, hogy ne szülőkkel fizetesse meg a közoktatás észnélküli átalakításának árát. Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő által szignált, az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba tagolt közoktatás vitathatatlan eredményeként egyre több állami iskolában már szinte semmi nincs ingyen, "nem csak krétát meg fénymásolópapírt vitetnek be a gyereknek, hanem iskolapadot meg táblát is".

Vagyis ma már bármilyen dologi kiadást a szülőkkel fizettethetnek meg a teljesen legatyásított állami iskolák - írta a politikus. A párt szerint a kormányzati döntéshozók jövőre 120 milliárd forinttal akarják csökkenteni a közoktatás kiadásait, ez pedig a pedagógus-életpályamodell beígért folytatását feltételezve azt jelenti, hogy az oktatás dologi kiadásaira 170 milliárd forinttal kevesebb jut. Ebben az esetben elkerülhetetlen lesz a közoktatás színvonalának süllyedése, "a magyar családok pedig még csúnyábban megfizetnek az iskolarendszer ész nélküli átalakításáért" - közölte Bangóné Borbély Ildikó.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.