galéria megtekintése

Megrohanták a diákok a Syma-csarnokot

2 komment


Boda András

Tumultuózus jelenetek alakultak ki péntek délelőtt és kora délután Budapesten a Syma Rendezvényközpontnál, miután sok ezer diák próbált bejutni az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra.

Mivel a csarnokban már a délelőtti órákban telt ház volt, a szervezők úgy döntettek, hogy – miként fogalmaztak – a biztonság érdekében, „a tömeg miatt szakaszosan történik a beléptetés." Vagyis mindig csak annyian mehettek be, ahányan elhagyták a kiállítást. Emiatt viszont hosszú sorok alakultak ki, s órákat kellett várakozni. Voltak olyan diákok, akik vidékről érkeztek a kiállításra, de végül több órás sorban állás után feladták a várakozást, és hazaindultak.

Érdeklődők az Eötvös Loránd Tudományegyetem standjánál az Educatio oktatási szakkiállításon a fővárosi SYMA rendezvényközpontban
Érdeklődők az Eötvös Loránd Tudományegyetem standjánál az Educatio oktatási szakkiállításon a fővárosi SYMA rendezvényközpontban
Máthé Zoltán / MTI

A hatalmas érdeklődés – úgy 35 ezer látogatóra számítanak összesen – annyiban nem váratlan, hogy a felsőoktatási intézmények seregszemléje évről évre megmozgatja a középiskolásokat. Annak ellenére is, hogy a továbbtanulók ma már – nem úgy mint 16 éve, az első Educatio idején – az internet révén könnyen beszerezhetik az információkat, hamar válaszokat kaphatnak kérdéseikre.

 

A megkérdezett diákok ugyanakkor azt állítják: a száraz tények mellett fontosak a személyes benyomások, márpedig a kiállításon tanárokkal, hallgatókkal is beszélgethetnek, s ez sokat segíthet a döntésükben. Még akkor is, ha a diákok többsége már eleve határozott tervekkel látogatott ki, s csak afféle megerősítést keresett a vásáron. A még bizonytalanok közül többen is azt mondták, hogy a duális képzésről szeretnének többet tudni. Az ugyanis még újszerű metódusnak számít, hogy az oktatás fele elméleti, fele gyakorlati képzés.

A rendezvényen – mint azt Maszlavér Gábor főszervezőtől megtudtuk – 126 kiállító vesz részt, megjelent több tucat, leendő gyakornokot, munkatársat kereső nagyvállalat, nyelviskolák sokasága, és persze képviselteti magát lényegében az összes hazai felsőoktatási intézmény. Emellett tizenhat ország negyven kiállítója, jobbára egyeteme, főiskolája is felvonult.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának standja
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának standja
Máthé Zoltán / MTI

Míg a legnagyobb tömeg a hazai nagy egyetemek, különösen a műszaki képzést adó intézmények standjainál volt, addig vártnál talán visszafogottabb érdeklődés mutatkozott a külföldi intézmények pultjainál. Ottjártunkkor például hosszú perceken át egyetlen diák sem volt kíváncsi az École Hoteliere Lausanne ajánlataira, amely itthon elsősorban azzal került reflektorfénybe: a meglehetősen drága iskolában tanult a miniszterelnök legnagyobb lánya. Többen érdeklődtek viszont az Egyesült Államok egyetemeit népszerűsítő Education USA standjánál. Igaz, az kíváncsiskodók közül többeket is meglepett az: legalább egy éves előkészület, bonyolult procedúra előzi meg a tengerentúli tanulmányokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.