galéria megtekintése

Csak beugratás, hogy a horvátoknál már nincsenek menekültek?

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 03. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

A horvát belügyminiszter csütörtökön azt állította, hogy országában nincs már menekült. Pénteken ezért átmentünk Horvátországba, ahol azt tapasztaltuk, hogy a horvát menekülttáborok tele vannak, a hatóságok továbbra is regisztrálatlan migránsok ezreit szállítják a magyar határra.

Ranko Ostojic két napja azt nyilatkozta, hogy a szerémségi Opatovac – Valkóapáti község – menekülttábora kiürült, s csak az Eszék melletti Cepinben (Csepényben) van még öt migráns. Rajtuk kívül a politikus szerint csütörtök délután nem volt több menekült déli szomszédunk területén.

A meglepő közlés igazságtartalmát pénteken megpróbáltam ellenőrizni. Az első számú horvát belügyér szavai hamar megrogytak: reggel nyolckor Beremenden akartam átlépni a határt, ám nem lehetett, mert Horvátország felől épp odaérkezett egy buszkonvoj, tele menekülttel, így az átkelőt a migránsok beengedésének óráira lezárták. Később a csoport tagjaitól megtudtuk, hogy már az előző napon beléptek Horvátországba.

A beremendi átkelő lezárása miatt Udvar községnél léptem át Horvátországba, s először elgurultam a csepényi táborhoz. A regisztrációs iroda rendőre roppant udvarias volt, de nem engedett be a táborba, s nem árulta el, hány lakója van a létesítménynek. Egy őrizetlen bejáraton sikerült bejutni a néptelen tábor területére, ahol 72 sátrat számoltam meg. A négyszemélyes, narancssárga sátrakat eddig alig használhatták. A sátrak mindegyike üres volt, s az, hogy a táborban még a füvet sem taposták le, azt sugallta, hogy a csepényi állomást eddig nagyon kevesen lakhatták. Megkérdeztem néhány helybélit, s ők se láttak itt még menekülteket.

 

Csepényből Tovarnikba (Felsőtárnokra) utaztam, ami eddig a horvát–szerb határ legnagyobb menekültforgalmat bonyolító átkelője volt. A falubeliek azt mondták, hogy csütörtökön és péntek virradóra is sok menekült lépte át a határt. A horvát határőr nem nyilatkozott, ezért továbbmentem a szerb oldalra. Az ott szolgáló annyit elárult, hogy naponta ötezer menekült lép itt át, s ez így volt az elmúlt napok mindegyikén.

Egy menekült család egy beteg hozzátartozót visz át a szerb–horvát határon
Egy menekült család egy beteg hozzátartozót visz át a szerb–horvát határon
Dado Ruvic / Reuters

Tovarnikból mindig Valkóapátiba viszik a menekülteket, ezért továbbgurultam a szőlőültetvényekkel övezett 300 lelkes faluba. Az apáti menekülttábort egy meredek löszfalat koronázó, 40 méter magas fennsíkon alakították ki. Odaérve azonnal látszott, hogy a tábor tele van. A parkolókban tucatnyi busz, valamint negyven rendőrségi és katonai jármű. Odébb félszáz személyautó, ezek az itt tevékenykedő segélyszervezetek aktivistáinak járművei, magyar, német, svájci, francia, bosnyák, szlovén és holland rendszámú kocsik.

A tábor bejárata előtt két, hosszú katonai sátorban sorakoztak a regisztrálásra váró menekültek, mintegy hatszázan. Túlnyomó többségük – kérdéseimre válaszolva – szírnek és afgánnak vallotta magát. Azt mondták, Törökországból indultak útnak, ki két napja, ki meg négy hete. A tábor kapuján nem jutottam túl, ezért az őröktől megkérdeztem, mennyi menekült lehet odabenn. Egyikük – némi vonakodás után – kétezerre becsülte a létszámot. Kérdeztem, hogy csütörtökön üres volt-e a tábor. Úgy néztek rám, mintha viccelnék velük.

Beszéltem a segélyszervezetek aktivistáival is, szerintük a táborba mindennap 4-5 ezer embert hoznak, és el is visznek ugyanannyit. Azt, hogy Horvátországban csütörtökön csak öt menekült lett volna, képtelenségnek ítélték.

Hogy a horvát politikus miért beszélt arról, nincsenek már országában menekültek, annak okát csak találgathatjuk. Egy, a déli határon szolgáló pesti rendőr arra gyanakodott: Magyarországnak szánt „beugratás” volt ez a nyilatkozat, s üzenete az, hogy felesleges a kerítés. A jövő hét első felében a magyar–horvát határ teljes hosszán összeér a drót.

Orbán Viktor: A bevándorlók 80%-a fiatal férfi, inkább hasonlítanak hadseregre, mint menedékkérőkre

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Zoran Milanovic horvát kormányfőre a Szocialista Internacionálé megbízottjaként kell tekinteni, akinek az a dolga, hogy támadja Magyarországot – közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, jelezve, hogy Zoran Milanovic és pártja a Szocialista Internacionáléhoz tartozik, márpedig e szervezet pártjai támogatják, jó dolognak tartják a bevándorlást. A magyar kormányfő szerint a visegrádi országok, a V4-ek életösztönei jól működnek a bevándorlással kapcsolatosan, „az ideologikusabban gondolkodó országokkal van baj”. Példaként azt mondta, hogy a francia és az olasz politika, valamint a német és az osztrák politikának egy része egyértelműen pozitív jelenségnek tartja a migrációt, és így bátorítja is.

A kormányfő szerint egyébként a világban nagyon keveset tudnak a migráció valós természetéről, például az illegális embercsempész-üzletágról, ahogyan arról is, hogy a bevándorlók körülbelül 80 százaléka fiatal férfi, és „inkább hasonlítanak egy hadseregre, semmint menedékkérőkre”. Azt is mondta, hogy a genfi megállapodások világossá teszik: a bajban lévő embereknek joguk van a segítségre, de „á la carte menekült nem létezik”, vagyis egy bajban lévő ember nem mondhatja, hogy egy biztonságos ország neki nem felel meg, és másikba akar menni. Ez az elv azonban nem érvényesül – folytatta –, mert az európai vezetők egy része örül annak, hogy az országát tízezerszám árasztják el ellenőrzés nélkül érkező külföldiek. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.