Megoldották: aki akar, Magyarországon is jut képzőhelyhez

Megoldódni látszik a frissen végzett orvosok sorsa: a szakminisztérium közleménye szerint a közép-magyarországi régióban harminc százalékkal megemelte a kormányzat a keretszámokat.

Még így sem jut majd valamennyi rezidensnek államilag finanszírozott állás a fővárosi kórházakban, de már csak 50-60 esetben kell majd az őt foglalkoztatóknak vállalniuk átmenetileg a munkabérüket. Ez utóbbiaknak várhatóan januárban lehet helyük az állami programban, tehát csak addig kell a kórházak saját bérkeretéből fizetni a munkájukat.

Idén várhatóan 835-en végeznek általános orvosi képzésben, és összesen 1167 hely áll rendelkezésre a szakorvosi programban, amelyből június végéig 297-et be is töltöttek. A beérkezett szándéknyilatkozatok szerint míg a debreceni, pécsi és szegedi egyetemek régióiban szabad helyek maradtak, addig a Semmelweis Egyetem régiójában – főként Budapesten – túljelentkezés volt. A Semmelweis Egyetemen az idei évben végzős 350 főhöz képes mindezidáig összesen 520 fő jelezte a képzésbe történő bekapcsolódásának szándékát. A túljelentkezés kezelésére és a szakorvosi utánpótlás biztosítására, valamint annak érdekében, hogy lehetőség szerint valamennyi szakorvosképzésbe bekapcsolódni kívánó fiatal részt tudjon venni a képzésben, az emberi erőforrások minisztere a 2015. évre meghirdetett még szabad keretszámok egy részének átcsoportosítását tartotta szükségesnek, ezért 30 százalékkal megemelte a Semmelweis Egyetem régiójának keretszámait – áll a tárca közleményében.

Mint arról korábban beszámoltunk: július elején jelentette be Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, hogy a rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét kórházzal, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) létesítenek majd közalkalmazotti jogviszonyt, bérüket pedig a központi költségvetésből biztosítják. (A kezdő rezidensek illetménye az intézkedés bevezetésével bruttó 205.320 forint, és az ösztöndíjprogramban résztvevők, attól függően, hogy hiányszakmára vagy egyébre jelentkeztek, 200-100 ezer forinttal egészíthetik ki a havi jövedelmüket.) Azzal, hogy ezt az összeget a költségvetés magára vállalta, a kórházak büdzséjében 3-5 milliárd forint maradhat. Az új foglalkoztatási forma meglehetősen népszerű lett a szakorvosi programba jelentkezők körében: míg 2010-ben a szakorvosi képzésben négyszázhúsz jelentkező volt, a 2015-re meghirdetett államilag támogatott szakképzésbe már 1167 frissen diplomázottat foglalkoztathatnának az intézmények. Míg vidéken maradtak szabad álláshelyek, a fővárosi régióban csaknem kétszázan maradtak álláshely nélkül. A szaktárca ezt a problémát próbálta orvosolni a kvótaszámok átcsoportosításával, illetve bővítésével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.