galéria megtekintése

„Megmutattuk a Fidesznek, hogy nem tehet meg mindent büntetlenül”

31 komment


Boda András

Az elmúlt évek legnagyobb, legsikeresebb szakpolitikai tüntetésének nevezte Gulyás Balázs, a netadó elleni demonstráció főszervezője a vasárnap esti megmozdulást, amelyen szerinte 40 ezren voltak. Örül annak, hogy a résztvevők nagy száma megmutatta a Fidesz vezetőinek: nem tehetnek meg mindent büntetlenül. Gulyás nem tartja magát felelősnek azért, mert néhány tucat ember megrongálta a Fidesz-székházat.

– Ellentmondó adatok jelentek meg a vasárnapi tüntetés résztvevőinek számáról. Ön szerint hányan voltak?

– Mi is csak becsülni tudjuk, de talán úgy negyvenezren lehettünk. Azt viszont többen leírták, és magam is úgy vélem, hogy ez volt az utóbbi hónapok legnagyobb kormányellenes, és az utóbbi évek legsikeresebb szakpolitikai demonstrációja.

– Az internetadó bevezetése miatt voltak ilyen sokan, vagy az csak a megfelelő ügy volt a kormánybírálatra?

 

– Nehéz megmondani. Mi az ostoba adó miatt hirdettük meg a demonstrációt. Az viszont aligha véletlen, hogy a tüntetésen a tömeg netadó-ellenessége percek alatt vált kormánybírálattá.

– Alig két órával a tüntetés kezdete után már nemcsak rigmusokkal, hanem tettekkel is kifejezték kritikájukat a tüntetők.

– Tisztázzuk, mikor, mi történt. Miután látszott, hogy a több tízezres tömeg milyen elszánt hangulatban van, megállapodtunk a rendőrséggel, hogy ezt a tömeget nem szabad beengedni a szűk Lendvay utcába, ahol a Fidesz székháza áll. Ezért mentünk a Hősök terére. Ott a beszéd és a Himnusz eléneklése után egyértelműen jeleztem, vége a tüntetésnek, és kértem mindenkit, hogy békésen távozzon.

– Azért arra lehetett számítani: az emberek aligha állják meg, hogy ha már ott egy kőhajításnyira a Fidesz-székház, akkor ne menjenek oda.

– Ezért is nem értjük, hová tűntek a rendőrök a Lendvay utca elejéről, ahol így teljesen szabaddá vált a székház. Tegyük hozzá, a tüntetők nagy többsége ekkor hazament.

– Azok közül viszont, akik maradtak, többen megrongálták az épületet, megdobálták a magukkal hozott ócska számítástechnikai eszközökkel.

– Azt, hogy pontosan kik és miként dobáltak, nem tudom. Az viszont látszott, hogy a dobálók között voltak olyanok is, akik korábban a tömeghez csapódtak, majd hergelték az embereket, provokáltak és szándékosan keresték a balhét.

– Felelősnek érzi magát a székháznál történtek miatt?

– Együttműködtünk a rendőrséggel, módosítottuk a demonstráció programját, betartottuk a szabályokat, valamint ott és akkor vetettünk véget a tüntetésnek, amikor kellett. A tüntetők döntő többsége hazament. És igen, voltak olyanok is, akiket annyira felbőszített a netadó terve, hogy tettekkel is ki akarták fejezni tiltakozásukat. Talán nem kellene ilyen ostoba adót bevezetni.

– Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ön hazudott, mert állításával ellentétben a szocialisták delegáltja egy önkormányzati cég felügyelőbizottságában. Igaz ez? Tagja az MSZP-nek? Van bármilyen párttisztsége?

– A nyáron szűnt meg az MSZP-tagságom, és valamivel azelőtt a párttisztségem is. Kocsis Máté pedig pontosan tudja, hogy a Józsefvárosi Közösségi Házak Nonprofit Kft. felügyelőbizottságába nem az MSZP, hanem Józsefváros fideszes többségű képviselő-testülete delegált. Ezt a munkát egyébként négy éve ingyen látom el.

– A Fidesz módosít az internetadó tervén. Beérik a változtatásokkal?

– Nem, világosan megmondtuk, hogy trükközést nem fogadunk el, az adó tervének teljes elvetését akarjuk. Épp ezért kedd délután hat órára, újra a József nádor térre meghirdettük a második demonstrációt.

– A tüntetés nyomán új mozgalom születhet, új politikai korszak kezdődik?

– Mi nem akarunk pártot alakítani, civilek vagyunk. Az viszont sokat jelent, hogy a tüntetők száma megmutatta a Fidesznek, nem tehet meg mindent büntetlenül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.