Megmenekül a győri gimnázium, a minisztérium köszöni és magyarázkodik

Hivatalos értesítés megszerzése után tájékoztattuk olvasóinkat arról, hogy a fenntartó Nemzetgazdasági Minisztérium döntött a győri Krúdy gimnázium bezárásáról. A fenntartó most magyarázkodik és visszatáncol.
Már a győri Krúdy igazgatóját is értesítették arról, hogy iskolája gimnáziumát megszüntetik. A szülők és a gyerekek a Népszabadságban olvashatták először a számukra elképesztő hírt. Rendkívül gyorsan Facebook-csoport alakult, az iskola igazgatónője pedig nyílt levelet tett közzé.

A város polgármestere, Borkai Zsolt – akinek nem volt tudomása a korábbi elhatározásról – szintén nyílt levélben foglalt állást, s úgy fogalmazott: „A Krúdy iskola gimnáziumi képzésére hosszú távon van szüksége Győrnek és Magyarországnak, ezért polgármesterként minden fórumon a gimnáziumi képzés megmaradása mellett fogok érvelni”.

Fotó: Marcali Gábor / Népszabadság/archív

Lapunk megszólaltatta Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét. Az ő feltevése szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium igazából azt szerette volna tudatni a gimnáziummal, hogy az előzetes elképzelések szerint a nagyvárosokban jövőre szétválasztják majd a különböző képzési típusokat. Horváth elmondta: beszélt Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárral, aki szintén nem tudott az értesítésről. Horváth kijelentette: személy szerint ő sem támogatná a Krúdy gimnáziumainak a megszüntetését.

A diákok és a szülők körében is hatalmas felháborodást váltott ki a döntés. Nyilvánvaló, hogy ennek hatására hétfőn közleményt adott ki Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Borkai Zsolt polgármester. E szerint hétfőn gyors és hatékony egyeztetéseket folytatnak le a Nemzetgazdasági Minisztériummal a Krúdy iskola ügyében.

Fotó: Sári Laura / Népszabadság/archív

Innen szó szerint idézzük: „Kiderült, hogy a gimnáziumi osztályok megszüntetéséről szóló hír téves volt, miután a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalból érkezett javaslat a szakképzés és a gimnáziumi képzés szétválasztásáról pusztán a szakmai egyeztetések alapját szolgálta. A Nemzetgazdasági Minisztérium nyitott volt a helyi emberek, a város polgármestere és az államtitkár véleményére, s úgy döntött, megmaradhat a gimnáziumi képzés a Krúdyban.” Végzetül megköszönik annak a közel 9200 embernek a támogatását, aktivitását, akik a Facebookon csatlakoztak a gimnázium megmentéséért alapított csoporthoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.