Meglepő fizetési listák

Az államigazgatási szervezetek dolgozóinak átlagjövedelme havi 200 ezer forint, míg a közigazgatási szervezeteknél munkaviszonyban állók átlagosan 181 ezer forintot keresnek. Legalább is ez derül ki a Workania állásportál bérinformációs honlapjáról

A közzétett adatok szerint, míg az állami és közigazgatási szervezetek vezető beosztású alkalmazottai átlagosan 270-330 ezer forintot kapnak, a rendőrök keresetei is jóval az átlagbér fölöttiek: 231 200 forint, alig elmaradva egy főkönyvelő 280 ezres vagy egy főtanácsos 207 ezres fizetésétől.

A fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozóit képviselő szakszervezet adatai szerint viszont a végrehajtó állományban dolgozó rendőrök bére nettó 100 ezer forint alatt van, közülük sokan keresnek a minimálbér körüli összeget.

Akad olyan vámos, akinek fizetési papírján kimutatták: háromezer forinttal kiegészítették az illetményét, hogy megkapja a legkisebb bért. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke a két adat eltérését azzal magyarázza, hogy a rendőrségnél nagy számban vannak a tisztek, főtisztek – ők havi 250-350 ezer forint között visznek haza. 

Mindazonáltal a felmérést készítők arra a következtetésre jutottak, hogy sem az állami, sem a közigazgatási szerveknél nem érdemes öt évnél hosszabb időt eltölteni, a szakmában eltöltött fél évtizedes gyakorlattal a versenyszférában érdemes körülnézni, ahol nagy valószínűséggel magasabb fizetéssel járó pozíciókat találnak.

Az állami és a magánszféra átlagbéreinek összehasonlítása azt mutatja, hogy a legalacsonyabb átlagfizetés a belföldi magántulajdonú cégekre jellemző 160 600 forinttal, az állami tulajdonú vállalatoknál 174 900, míg a magántulajdonúaknál átlagosan 213 ezer forintot lehet keresni.

Egy orvos átlagkeresete például az állami szférában 223 700 forint, belföldi magántulajdonban lévő cégnél pedig csak 204 200 forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.