Megleckéztetett vagyonőrök

Megtanulják a bürokrácia leckéjét a személy- és vagyonőrök. Azt még némi fintorgás után alighanem lenyelnék, hogy a polgári és büntető törvénykönyv módosításai nyomán a munkájuk feltételeit meghatározó szabályok egy részét újra kell tanulniuk.

Nem árt például tudni, hogyan léphetnek fel az önvédelmet igénylő helyzetekben, illetve ha valakivel szemben intézkedniük kell. Sokuknak azonban alighanem mégsem tetszik ez annyira. Különösen azoknak a frissen pályára lépőknek, akik a Belügyminisztérium (BM) továbbképzést előíró rendeletének tavaly januári hatálybalépését követően ültek be az iskolapadba, és vizsgáztak le. Ők ugyanis azzal szembesültek, hogy a több tízezer forintba kerülő szaktanfolyamokon elavult ismereteket sajátítottak el.

A sajátos, egyúttal fejenként újabb, éppen 11 595 forintos kiadást jelentő helyzetet az okozta, hogy az új szakmai követelmények kissé megkésve kerültek be az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő oktatóintézmények tananyagaiba. Miközben a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) már 2013 első fél évében megkezdte tagsága felkészítését a különbözeti vizsgára, az OKJ-s képzések résztvevői tavaly ősszel még a régi jegyzeteket magolták, s ebből a tudásból adtak számot a 2014. februári vizsgákon is. Most pedig május 31-ig ismét vizsgázniuk kell a BM Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatósága által összeállított bizottságok előtt. Lehet mondani, hogy a bankok, áruházak, szórakozóhelyek újonnan képzett biztonsági embereinek nincs okuk panaszra, hiszen a BM által megkövetelt különbözeti vizsgát a már évek óta pályán lévőknek is le kell tenniük. Főleg mivel a személy- és vagyonőrök képzésével foglalkozók az OKJ eljárásrendjének tavaly szeptemberi módosításáig legfeljebb találgathatták, kinek, mit is tanítsanak majd. Azt nem lehet a szemükre vetni, hogy nem sikerült előre megálmodni, mint tartalmaz majd az „iskolarendszeren kívüli szakképzésekről” szóló kormányrendelet. Illetlenség lenne amiatt szemrehányást tenni, hogy a régi tananyaggal folytatták a biztonságiak képzését, hiszen kevéssé életszerű, hogy egy piacról élő cég, a kormányra várva, mondjuk fél évre felfüggessze tevékenységét. A tananyagok tartalmára vonatkozó tippjük pedig be is jöhetett volna.

A mintegy hatvanezer személy- és vagyonőr különbözeti vizsgáinak összköltsége önmagában csaknem 700 millió forint, s ezt az összeget a vizsgázók adják össze. Az interneten elérhető, négy-nyolc óra alatt elsajátítható képzési anyagért koponyánként 9663 forintot, a vizsgáért 1933 forintot kell fizetniük. Cserébe szerény vigasz, hogy az SZMVSZK fillérre el tud számolni a képzésre tegnapig bejelentkezett 55 ezer tagja közül a tandíjat is befizető 43,4 ezer fő pénzével. Befizetéseikből az új, internetes oktatási rendszer kifejlesztésének költségeit és üzemeltetését fizetik ki. A vizsgabizottságok is el tudnak számolni az átment 37,3 ezer személy- és vagyonőr vizsgadíjaival is. A BM-rendelet szerint a bizottságok tagjai a vizsgadíjak tíz százalékán osztoznak.

A biztonsági piacon kötelezővé tett különbözeti vizsga így senkinek sem nagy üzlet. A bürokrácia malmai őrölnek tovább, oktatóknak, vizsgáztatóknak akad dolguk megint, a biztonsági őrök meg panaszkodhatnak. Erre természetesen minden joguk és okuk megvan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.