Megkezdődött a tatárjárás Orbánnál

Új időszámítás kezdődött az önkormányzati választások másnapján, október 13-án: Orbán Viktor valamennyi miniszterétől elvárja, hogy kormányülésen vázolja társadalompolitikai elképzeléseit. A miniszterelnök, aki „kegyelmi állapotként" aposztrofálta a 2018-as választásokig hátralévő kampánymentes időszakot, valóban készül a nagy szerkezetátalakításokra, a társadalmi elosztórendszerek reformjára.

Mindazonáltal Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának csúcsminisztere lesz a főszerepben. Az egyik kormánytag megfogalmazása szerint "EMMI-nap" lesz kedden a kormányülésen: napirenden a magyar nemzeti felzárkóztatási stratégiával, az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretéről, a köznevelés-fejlesztési stratégiáról, továbbá a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú program elfogadásáról. Ezenkívül - kormányzati források tájékoztatása szerint - szó lesz a szociális ellátórendszer átalakításáról is.

Az orbáni társadalomfilozófiáról kormánypárti politikusok azt mondták, a miniszterelnök olyan folyamatot szeretne elindítani az állami transzferek átalakításával, amelyek lényege: mérséklik a szociális kiadásokat, a segélyeket átfazonírozzák. A cél az, hogy az államnak minél kevesebbet kelljen költeni azokra, akik nem lépnek a munkaerőpiacra, azaz nem dolgoznak. Orbán Viktor a parlamenti ülésen már megfogalmazta az "irányt", amikor közölte: nem fogadják el a „valamit semmiért" politikáját, és „a jobb életet nem lehet segélyre alapozni".

Volt olyan fideszes forrásunk, aki azt mondta, hogy a segélyt, mint olyat szeretnék "megszüntetni" - például a foglalkoztatást helyettesítő támogatást vagy a rendszeres segélyt további feltételekhez kötni -, és akár a GYES elnevezését is meg kellene változtatni, mert „nem szerencsés". Az egyik vezető fideszes úgy illusztrálta a terveket, hogy például a gyermekétkeztetés terén az állam azt szeretné elérni, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő családokban garantáltan ne éhezzenek a gyerekek szombaton és vasárnap sem. Azaz úgy kell változtatni a rendszerek működésén, hogy a központi források „célba érése" államilag garantált legyen. (Az állam 2014-ben 53 milliárd forintot költ gyermekétkeztetésre.)

Az EMMI-s tatárjárás már ma délután megkezdődött a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában, Orbán Viktor sorban hallgatta meg a köznevelési államtitkár Czunyiné Bertalan Juditot, Hoppál Péter kulturális államtitkárt és másokat is. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár lapzártánkig nem került sorra, és az egyik kormánytag azt prognosztizálta, hogy kedden sem valószínű, hogy napirendre kerülne az egész napos kormányülésen az egészségügy átalakítása. A hírek szerint az egészségügyi államtitkár még nem tette le az a kormány asztalára írásban a koncepcióját.

Ma este lapzártánkkor is ülésezett a kormány, s a jövő évi költségvetésről tárgyal. Az egyik miniszter szerint a kormánynak talán a hétvégén ismét össze kell még ülnie, hogy elvégezze az utolsó simításokat a büdzsé-javaslaton, mielőtt megküldi azt a Költségvetési Tanácsnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.