Megkapják a megbízólevelet

Jogerőre emelkedett az országos nemzetiségi önkormányzati választás eredménye, miután nem érkezett egyetlen jogorvoslati kérelem sem az eredményekkel szemben.

Kedden adja át az október 12-i nemzetiségi választáson országos önkormányzati mandátumot szerzett képviselőknek a megbízólevelet Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az NVB vasárnap esti ülése után közölte, szombaton jogerőre emelkedett az országos nemzetiségi önkormányzati választás eredménye, miután nem érkezett egyetlen jogorvoslati kérelem sem az eredményekkel szemben.

Az NVB szerdai ülésén határozatban állapította meg az országos nemzetiségi választás eredményét. A választási eljárási törvény értelmében az eredmények jogerőre emelkedésétől számított három napon belül kell a képviselői mandátumokat kiadni, tehát keddig. Patyi András, az NVB elnöke 267 nemzetiségi képviselőnek adja majd át a mandátumot. A nemzetiségi választópolgárok október 12-én - a korábbi évektől eltérően - egyszerre választották meg a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselő-jelöltekre szavazhattak, a területi és országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra.

Az országos nemzetiségi listák a rájuk leadott szavazatok arányában szereztek mandátumot. Nem szerezhetett mandátumot az a lista, amely a leadott az érvényes szavazatok legalább öt százalékát - közös lista esetén legalább tíz százalékát, kettőnél több nemzetiségi szervezet által állított közös lista esetén legalább tizenöt százalékát - nem érte el. Eszerint a bolgár országos önkormányzat mind a 15 tagja - mivel csak ez a szervezet állított országos listát - a Magyarországi Bolgárok Egyesületének listájáról szerzett mandátumot.

A görög országos önkormányzatban 9 képviselője van a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület, a Görög Ifjúsági Egyesület, a "Kariatidák" Görög-Magyar Nők Kulturális Egyesülete és a Helidonaki Görög Hagyományőrző Egyesület közös listájának, 6 pedig a Hellasz Görög-Magyar Kulturális (Közhasznú) Egyesület listájának.

A horvát országos önkormányzatban 15 tag a Magyarországi Horvátok Szövetségének listájáról, 8 pedig a Magyarországi Grádistyei Horvátok Egyesülete, az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaság és a Muramenti Horvátok Egyesülete közös listájáról szerzett mandátumot.

A lengyel országos önkormányzatban 8-an szereztek mandátumot a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület listájáról, 3-an a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület listájáról, 2-2 en pedig a Magyar-Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság illetve a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listájáról.

A német országos önkormányzat mind a 39 tagja Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület listájáról szerzett mandátumot, mivel csak ez az egy jelölőszervezet állított országos listát.

Az örmény országos önkormányzatban 8 mandátumot szerzett az Arménia Népe Kulturális Egyesület, Kilikia Kulturális Egyesület, Örmény Ifjúsági Egyesület közös listája és 7 mandátumot az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület.

A roma országos önkormányzatban 29 képviselő jutott mandátumhoz a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listájáról, 6 a Roma Polgárjogi Tömörülés listájáról, 6 az MCF a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma listájáról, 6 pedig a Roma Polgárjogi Mozgalom B-A-Z Megyei Szervezete listájáról.

A román országos önkormányzatban 7-en az "Összefogás a Magyarországi Románokért" Egyesület listájáról szereztek mandátumot, 6-an a Méhkeréki Románok Egyesületének listájáról, 2 képviselő pedig a Budapesti Román Egyesület listájáról jutott a testületbe.

A ruszin országos önkormányzatban 7 képviselő a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége listájáról jutott mandátumhoz, 4 a "Rukisösz" A Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület listájáról, 2 az Európai Uniós Ruszin Integrációért Közhasznú Egyesület listájáról, 1-1 pedig a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület valamint a Ruszin Kulturális Egyesület listáiról.

A szerb országos önkormányzat mind a 15 tagja a Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület, Pécs-Baranyai Szerb Egyesület, Srpski Forum Egyesület, Szegedi Helyi Szerb Közösség, Szentendrei Szerb Klub Kulturális Egyesület közös listájáról jutott mandátumhoz, az országos nemzetségi választáson csak ez az egy lista indult.

A szlovák országos önkormányzat 16 tagja a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója-Szövetsége, Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet közös listájáról szerzett mandátumot, 7 pedig az Identita Szlovák Egyesület listájáról.

A szlovén országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Szlovének Szövetsége listájáról jutott a testületbe, mivel csak ez az egy lista indult az országos választáson.

Az ukrán országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület listájáról került a testületbe, az ukrán kisebbségnél is csak egy országos lista indult a választáson.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.