galéria megtekintése

„Megjött Habonycica!” – így reagáltak a TV2-nél

37 komment


Bednárik Imre

Általános megrökönyödés fogadta a TV2 bejelentését, amely szerint Kökény-Szalai Vivien váltja ­Azurák Csabát a csatorna hírigazgatói posztján. A kinevezés hátterében mindenki politikai okokat vél fölfedezni, például azért, mert a bulvárújságíró jegyezte a Zuschlag Jánosról készült, a 2014-es kampányban megjelentetett könyvet.

Kökény-Szalai Vivien
Kökény-Szalai Vivien
Mediaworks

„Ilyen nincs!”; „Elképesztő!”; „Nincs lejjebb!”; „Megjött Habonycica!”; „Na, most már tényleg lemegyünk kutyába!” – ezek voltak a TV2 híradósainak első reakciói, amikor arról kérdeztük őket, mit szólnak ahhoz, hogy a csatornánál Kökény-Szalai Vivien, a Story magazin főszerkesztője váltja a hírigazgatói poszton Azurák Csabát.

A nemrég Andy Vajna tulajdonába került kereskedelmi tévé közleménye szerint „az új stratégia részeként Kökény-Szalai Vivien vezetésével márciustól megalakul az Aktuális műsorok igazgatósága, amelynek feladata a TV2 Csoport csatornáin futó hír- és aktuális műsorok bővítése és megújítása”. Azurák Csaba új megbízatást kap, egy napi háttérműsor vezetője lesz. A közleményben Azurák úgy nyilatkozik: Dirk Gerkens, a TV2 Csoport vezérigazgatója hónapokkal ezelőtt kérte fel, hogy dolgozza ki egy közéleti háttérműsor koncepció­ját. Ő pedig örömmel elfogadta a felkérést, mert úgy érezte, hiányzik a TV2-ből egy ilyen típusú műsor.

 

Azurák csaknem egy éve lett a hírcsapat irányítója, amikor a korábbi tulajdonosok György Bence hír- és programigazgató menesztése után elküldték Gábor Lászlót, a Tények főszerkesztőjét is. A ­TV2-n­ főként a hírműsorok veszik fel a nézettségi versenyt az RTL Klubbal. A Tények húzza felfelé a főműsoridős nézettséget, naponta átlagosan 700-900 ezren kíváncsiak a híradóra.

Szakmai körökben többen úgy fogalmaznak, Kökény-Szalai kinevezése arra utal, hogy Dirk Gerkens pozíciói – noha a vezérigazgató azt ígérte, szakmai alapon vezeti majd a céget – nagyon gyengék, s ez a döntés mindennek mondható, csak szakmainak nem. Ezt erősíti, hogy – mint forrásaink megjegyezték – Kökény-Szalai kinevezése mögött az Andy Vajnához „közeli”, médiaügyekben (is) befolyásos kör áll, amelyet gyakran hoznak összefüggésbe Habony Árpáddal és Rogán Antallal. Noha a tanácsadónak és a kabinetminiszternek hivatalosan nincs köze a TV2-höz, iparági források szerint „alighanem van ráhatásuk” a TV2-t érintő folyamatokra, kivált a kinevezésekre.

Pártházból börtönbe, bulvárlaptól a hírigazgatói székbe
Pártházból börtönbe, bulvárlaptól a hírigazgatói székbe
Móricz-Sabján Simon

Az általunk elért TV2-s munkatársak már csak azért is meglepődtek Kökény-Szalai Vivien kinevezésén, mert minimális televíziós múltja van, leginkább a celebvilágban és a politikai bulvárban mozog otthonosan. A TV2 által közölt életrajza szerint 2003-tól 2011-ig a Színes Bulvár Lap (később Bors) külpolitikai, majd sztárrovatos munkatársa volt; 2011-ben a Sanomához igazolt, ahol előbb a Story magazin rovatvezetője, később szerkesztője, majd – 2014. július 1-jétől – a főszerkesztője lett.

A közlemény szerint Kökény-Szalai az elmúlt hat évben hat könyvet írt, ezek mindegyike vezette a sikerlistákat. A TV2 a könyvírói munkásságát nem részletezi, talán nem véletlenül: ő jegyezte például a Zuschlag Jánosról készült könyvet. A volt szocialista politikus hat évet töltött börtönben sikkasztásért. A könyvet a 2014-es parlamenti választások előtt adta ki az akkor még a Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság Kiadó. Szalai jegyezte a Magyar börtönpokol című kötetet is, amely az ittas állapotban okozott baleset ­miatt börtönre ítélt Stohl András színész történetét dolgozta fel.

Három éve akkori barátja, azóta férje, Kökény Roland olimpiai bajnok kajakozó a sportvilág megdöbbenésére bejelentette: kedvese átvette a szakmai munka irányítását, s ő készíti fel a riói olimpiára. Szalai Vivien akkor a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott: „Nem félek, tisztában vagyok a feladat komolyságával és nehézségével. (...) Természetesen szeretném megtanulni ezt a szakmát, elvégezni a szükséges edzői iskolát, és mindent elkövetni annak érdekében, hogy továbbra is a legjobb legyen ezen a pályán. (...) Rolanddal a szabadidőnkben is rengeteget mozgunk együtt. (...) Én egyetlen embernek akarok megfelelni, és az Roland." Az edzői álmokban az is közrejátszhatott, hogy egy olimpiai bajnok trénere busás juttatást kap, az olimpiai jutalomról nem is beszélve. Erről a tervükről utóbb azonban letettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.