Megismételt ellenőrzés miatt késik a gyerekek oltóanyaga

Időben megtörtént a szükséges mennyiségű, ötkomponensű kötelező védőoltás gyártása, a késedelem a legyártott oltóanyag szállítási engedélyezése előtti, rutin minőségellenőrzési vizsgálatok során észlelt kisebb eltérés miatt van, ugyanis emiatt az összes legyártott vakcinát újraellenőrzik - közölte az oltóanyag gyártója, a Sanofi Pasteur az MTI megkeresésére hétfőn.
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a gyártó közölte azt is, a legyártott oltóanyag az európai központban várja a szállítás engedélyezését.

Hétfőn közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy a gyártó Sanofi Pasteur nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni (közismert nevén DiPerTe) ötkomponensű védőoltást. Ezért az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben. Az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek, és csaknem százezer oltóanyag késik.

A Sanofi Pasteur közölte, folyamatosan egyeztetnek az országos egészségügyi hatóságokkal a védőoltás mielőbbi elérhetőségéről, továbbá szorosan együttműködik az áthidaló megoldás kidolgozásában.

Hangsúlyozzák, a cég számára a betegbiztonság elsődleges, vakcináikkal kapcsolatban eddig sem merült fel sem hatékonysági, sem biztonságossági probléma. A jelenleg forgalmazott adagok valamennyi előírásnak - azaz gyártási és egészségügyi hatósági ellenőrzésnek - megfeleltek.

A cég közleményében elnézést kér az okozott kellemetlenségekért, de mint írják, "inkább vállalják, hogy néhány hetes csúszással szállítsák az oltóanyagot, mint hogy bármilyen biztonsági kockázat felmerüljön".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.