Mégis jelölne államfőt az MSZP?

Az MSZP-n belül most az látszik többségi véleménynek, hogy mégis állítson a párt saját államfőjelöltet, erről a kongresszusnak kell döntenie. Lendvai Ildikó nem árulta el, ki jöhet szóba. A vasárnapi kongresszuson az elmúlt időszak súlyos hibákra is rámutatnak, többek között a pártra "ráfröccsenő korrupcióra".

Lendvai Ildikó szerint most inkább annak van többsége a pártban, hogy az MSZP állítson saját államfő-jelöltet. A pártelnök a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva felidézte: két elvi álláspont közül választhatnak. Vagy jelölnek valakit, vagy véleményt mondanak a kormánypártok jelöltjeiről. Hozzátette: a küldöttcsoport-vezetői értekezleten az az álláspont került többségbe, hogy a párt jelöljön államfőt, de erről az elnökség és a választmány közös előterjesztése alapján a vasárnapi kongresszus dönt. Jelezte: a kongresszus előtt vasárnap összeül a választmány is. Lendvai Ildikó azt nem árulta el, ki lehet a párt államfőjelöltje.

Emlékeztetett arra, április végén kezdtek párbeszédet a tagjaikkal arról, hogyan értékelik elmúlt négy év teljesítményét, milyen tanúságot kell levonni a párt kormányzati teljesítményéből, min kell javítani, milyen legyen az MSZP új ellenzéki politikájának stratégiája, illetve a feladatokat milyen menetrendben végezzék el. Jelezte, az értékelés a kongresszus után is folytatódik a párt honlapján.

Lendvai Ildikó beszámolt arról: a tervek szerint a zárt kongresszusnak három napirendje van, és rajta kívül a két volt miniszterelnökük is értékel, de Bajnai Gordon csak írásban küldi el véleményét, mert külföldön lesz.

A vitaindítóként Mesterházy Attila parlamenti frakcióvezető és Simon Gábor választmányi elnök is felszólal. Kiemelte: a kongresszus - amelyre nagyjából ötszáz küldöttet, illetve a tanácskozási joggal rendelkező meghívottakat várják - addig tart, ameddig mindenki, aki akar, hozzá tudott szólni a vitához. Lendvai Ildikó kitért arra: a pártvitában beérkezett többségi vélemények szerint vállalni kell és lehet az elmúlt négy év fejlesztési törekvéseit, ugyanakkor súlyos hibákra is rámutatnak.

Ezek közt említette, hogy a legtöbben úgy látják: az MSZP a reformszándékaihoz nem keresett eléggé és nem is talált szövetségeseket, így azok kormányzati szándékként jelentek meg. Hozzátette: sokak véleménye szerint néhány reform kidolgozatlan, elsietett, részleteiben nem jól megvalósított volt. Szintén a hibák közt említették az elnökséghez eljuttatott vélemények, hogy az elmúlt négy év kormányai későn szembesültek egy-egy társadalmi problémával. Ilyen például a közbiztonság vagy a bankok magatartása. Többen jelezték azt is, hogy minimális volt az MSZP-ben az az önvédelmi mechanizmus, ami a megvédhette volna a pártot a "ráfröccsenő korrupciótól".

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint a pártban négy fő probléma volt: kevés lehetőség volt a tényleges aktivitásra és beleszólásra, hiányzott a teljesítménykényszer - így nem mindig abból lett vezető, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta -, a kormányzás terhe alatt a párt bezárkózott, külső kapcsolatait nem gondozta eléggé, újakat nem épített. A párton belül is hiányoztak azok a szervezeti eszközök, amelyek idejekorán elhatárolták volna a korrupciógyanús embereket - sorolta.

A pártelnök elmondta: a beérkezett vélemények alapján a legsürgetőbb feladatok közé tartozik a munkavállalók védelme, és a politikai tisztogatás elleni fellépés. Jelezte: a frakció számára megfogalmazott feladatok közt szerepel, hogy csak olyan adóváltozást fogadjanak el, amely a munkavállalóknak is jó, meg kell védeniük a méltányossági nyugdíjkaszát, a nyugdíjprémiumot. Ide sorolta még, hogy csak olyan családtámogatási rendszer mellé állhatnak oda, amely a családi pótlékot legalább reálértéken tartja, valamint hogy ne engedjék a közszféra bérplafonjának eltörlését, és a pályázat nélküli privatizációt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.