A rendőrség nem vett róla tudomást, most mégis nyomoznak a poloskaügyben

A VIII. kerületi ügyészség a rendőrség határozatát felülbírálva nyomozást rendelt el az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodájában talált poloska ügyében.

Tényi István tiltott adatszerzés gyanújával tett bejelentést a rendőrségen azután, hogy június elején a telefon- és az adatforgalom továbbítására alkalmas eszközt találtak a jogvédő szervezet irodájában.

A megtalált lehallgatókészülék
A megtalált lehallgatókészülék

Az árnyékolónak álcázott készülékre kevéssel azután figyeltek fel az intézet munkatársai egy kábeldobozban, hogy Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője kijelentette: titkosszolgálati jelentések vannak a birtokában a menekülteket segítő, Soros György által támogatott civilekről.

Az Eötvös Károly intézet ugyan közvetlenül nem foglalkozik menekültek segítésével, adott azonban ki olyan állásfoglalást, amelyről feltételezhető, hogy nem váltott ki örömet kormánykörökben. Szakértők ugyanakkor azt valószínűsítették: a készüléket aligha a titkosszolgálatok helyezték el, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója is úgy nyilatkozott, ez esetben nem lett volna ilyen könnyű megtalálni.

Tényi feljelentését a BRFK azzal utasította el, hogy a „bejelentésében foglaltak bűncselekmény gyanújának megállapítására konkrét tények és adatok hiányában nem alkalmasak". Tényi ugyanis sajtóhírekre alapozott, az intézet pedig nem fordult a hatóságokhoz. A notórius feljelentőt felháborította, hogy a sajtóban bemutatott poloskáról a rendőrség nem hajlandó tudomást venni. Bár az ügyészség és a rendőrség fő szabályként eddig sem indított nyomozást sajtóhírek alapján, ha valaki a sajtóban megjelenteket feljelentésként hozta a tudomásukra, akkor vizsgálódtak. Most azonban a formailag szabályos feljelentést is lesöpörte az asztalról a BRFK. Tényi ez ellen emelt panaszt a Fővárosi Főügyészségen. A VIII. kerületi ügyészségtől kapott választ, amely a rendőrség korábbi döntését felülbírálva nyomozást rendelt el Tényi feljelentése nyomán.

Egyelőre nem tudni, hogy ez jó hír-e vagy sem. Az ügyészség ugyanis azt a BRFK-t jelölte ki a nyomozás lefolytatására, ahol korábban alkalmatlannak minősítették a feljelentést a bűncselekmény megállapítására.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.