Mégis kivizsgálják Simon ötmilliós bánatpénzét

Újraindulhat az eljárás Simon Miklós fideszes parlamenti képviselő, volt nyírbogáti polgármester végkielégítési ügyében. A Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztálya arra utasította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséget, hogy vizsgálja fölül a nyomozó hatóság és a járási ügyészség által hozott, a feljelentést elutasító határozatokat – értesült a Népszabadság.

Mint beszámoltunk arról: Simon – aki 2001 és 2014 között volt Nyírbogát polgármestere – öthavi végkielégítésként bruttó 3 millió 67 ezer, a ki nem vett szabadsága után pedig bruttó 2 millió 147 ezer forintot kapott a nagyközség önkormányzatától, miután tavaly ősszel a felesége, Rizsák Ildikó lett a polgármester.

Az ügy botrányt okozott, mert a törvény szerint a leköszönő polgármestereket nem illeti meg végkielégítés, ha országgyűlési képviselők ­maradnak. Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségnél.

Simon Miklós

Az eljárást a Nyírbátori Járási Ügyészség folytatta le, amely bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. A vádhatóság döntése után az ellenzéki párt fölszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy menessze a nyírbátori vezető ügyészt, akivel szemben szerintük „az alkalmatlanság mellett felmerül a hivatali visszaélés kérdése" is.

Pataki a legfőbb ügyésznek címzett levelében úgy érvelt: adatkéréssel fordult minden olyan önkormányzathoz, ahol a helyi ország­gyűlési képviselőnek Simonhoz hasonlóan megszűnt az önkormányzati tisztsége. Kiderült, hogy csak a volt nyírbogáti polgármester kapott végkielégítést. A Legfőbb Ügyészség illetékes főosztályvezetője válaszul közölte: áttekintette a Simon-ügy iratait, s ezután döntött úgy, hogy a járási ügyészség határozatát felül kell vizsgálni. A megyei ügyészségen az eljárás folyamatban van.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.