Mégis folytatódhat az iskolai papírgyűjtés

A kormány ősszel törvénymódosítással igyekszik megteremteni a lehetőségét annak, hogy az iskolák folytathassák a papírgyűjtést – derül ki a földművelési tárca lapunkhoz küldött leveléből. A tárca ebben reagált lapunk cikkére, amelyben a kormányzati papírgyűjtési tilalom kikerülési lehetőségeit ismertettük.

Idén májusban elsőként a Népszabadság számolt be arról a kormányzati tervről, amely szerint az iskolákat kiszorítják a szemléletformáló és bevételszerzési céllal végzett papírgyűjtésből. A szaktárca akkori kommunikációja arról szólt, hogy 2015. január 1-jétől a változó uniós előírások és az ezeket követő magyar előírások nyomán a különgyűjtött papírhulladékot ingyenesen át kell adni a közszolgáltatónak. A háztartásban képződött papírhulladék települési hulladék, amelyet az ingatlanhasználó – jelen esetben az iskola – kizárólag a közszolgáltatónak (amely csak nonprofit gazdálkodó szervezet lehet), vagy a közszolgáltató nevében eljáró alvállalkozónak adhat át.

A hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szabályok változtatását elsősorban európai uniós kötelezettség indokolta, azt ugyanis EU-s irányelvek határozzák meg, hogy ki birtokolhatja a hulladékot. Másrészt azért volt rá szükség, mert a korábbi gyakorlat szerint az iskolai papírgyűjtés eredményeként magánvállalkozók realizáltak a közszolgáltatókat megillető profitot – írta akkori kérdésünkre a minisztérium.

Elméletileg januártól tilos
Elméletileg januártól tilos

Hogy a jogi helyzet mégsem lehet teljesen világos, azt a minisztérium most is elismeri, közleményük szerint a hulladék gyűjtése, így a papírhulladék gyűjtése is „már 14 éve hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött, tehát ebben semmilyen változást nem hozott a 2012-ben életbe lépett, hulladékról szóló törvény. Ennek ellenére a 14 év alatt egyetlen kormány, így az Orbán-kormány sem akadályozta az iskolai papírgyűjtést”.

A közlemény befejezése azonban már a visszakozás szándékáról árulkodik: „Az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan jelentősége van a szemléletformálásban. A kormánynak nem célja, hogy elvegye a gyerekektől ezt az élményt, illetve az iskolától az ezzel járó bevételt. A kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megnyugtatóan rendezze a helyzetet. A jogszabály módosítása előkészítés alatt áll”.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a megoldást az jelentheti, ha az iskolai papírgyűjtés eredményeként felhalmozott papírhulladékot kiveszik a háztartási hulladékok köréből, illetve az oktatási intézmények számára lehetővé teszik, hogy a papírtól ne a kötelező közszolgáltatás keretében (ingyenesen) váljanak meg, hanem azt piaci áron értékesíthessék egy közvetítőnek vagy közvetlenül a feldolgozónak. Minderről érdemes lenne időben dönteni,mivel egyes iskolák – a világhálón olvasható felhívások tanúsága szerint – a beharangozott tilalom miatt immár a szokásos őszi gyűjtés elhagyását is fontolóra vették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.