Mégis diplomata lesz az MTVA bukott vezére

Mégiscsak diplomata lesz Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap ­(MTVA) volt vezérigazgatója, pedig augusztusban, amikor ezt először megírtuk, még határozottan cáfolta.

Szabó László Zsolt
Szabó László Zsolt
Veres Viktor / Népszabadság

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre tegnap megerősítette: Szabó László Zsolt a minisztérium állományában van, de jelenleg nincs semmilyen diplomáciai megbízatása. Lapunk úgy tudja, hogy hamarosan lesz, a hírek szerint Új-Zélandon vagy Törökországban kaphat vezető beosztást. A tervek szerint Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban hamarosan megnyílik a magyar nagykövetség, a külképviselet konzuli kerülete Új-Zéland és a csendes-óceáni szigetvilág egész területére kiterjed majd.

Szabó László Zsolt másfél évig volt az állami média vezetője, s tavaly augusztusban indoklás nélkül mondott le. Információink szerint döntésében az is közrejátszhatott, hogy a cég már nyárra nehéz pénzügyi helyzetbe került. Szabó László Zsolt az első Orbán-kormány idején már dolgozott a Külügyminisztériumban, miután 2001 elején lemondott az MTV elnöki posztjáról. 1999 és 2001 között volt az MTV első embere, akkor bizalomvesztésre hivatkozva távozott, miután a tömeges elbocsátások ellenére sem sikerült konszolidálnia a köztévét. Ezután küldte ki a kormány Ausztráliába, ahol a canberrai magyar nagykövetségen kulturális attaséként dolgozott.

A 2002-es kormányváltás után Kovács László külügyminiszter hazarendelte, mert két SZDSZ-es politikus és az MTV felügyelőbizottságának feljelentése nyomán a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen több MTV-s ingatlan eladása és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A Fővárosi Főügyészség 2003-ban megszüntette a nyomozást arra hivatkozva, hogy „az MTV Rt. 2001 végére bekövetkező helyzete és keletkezett vesztesége nem Szabó László Zsolt kötelességszegő magatartásának következménye volt".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.