Megint sikerült kiakasztani az egyetemistákat

Hétfő este hallgatói fórum lesz az ELTE megszüntetésre ítélt társadalomtudományi karán.

A társadalomtudományi képzés megszűnésétől félnek az ELTE-s hallgatók, miután pénteken kiderült, hogy a kormány több alapszakot is megszüntetne. Szerintük ez veszélybe sodorja az egész Társadalomtudományi Kart, ezért holnap estére fórumot szerveznek az egyetemre - írta az Abcúg.

A diákoknál az új felsőoktatási szakjegyzék tervezete verte ki a biztosítékot, amivel - ahogy a NOL-on is beszámoltunk róla - több szakot megszüntetnének.

Az előterjesztés szerint megszűnne például a  nemzetközi tanulmányok és a társadalmi tanulmányok képzés. A fórumot szervező hallgatók szerint ez az egész kar működését veszélybe sodorná, hiszen a bevételek több mint hatvan százalékát az erre a két szakra járó önköltséges hallgatók biztosítják. Attól félnek, hogy a két alapszak eltörlése miatt megszűnne a három másik társadalomtudományi alapképzés is, az alkalmazott közgazdaságtan, a szociológia és a szociális munka.

A fórum egyik szervezője azt mondta, az oktatók támogatják a megmozdulásukat, és igyekeznek más érintett egyetemekkel is összefogni. A hallgatók azt követelik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma vonja vissza az előterjesztést, tegye nyilvánossá a döntések hátterét és biztosítsa a felsőoktatási autonómiát.

Az új szakjegyzék miatt újraéledhetnek a hallgatói tiltakozások, az egyetemeiket féltő hallgatók Facebook-oldalához napok alatt több mint négyezren csatlakoztak. A hétfői fórumra pedig vasárnap délutánig több mint 1200-an jelezték részvételüket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.